Американската агенция по международно развитие (USAID) увеличи два пъти бюджета за техническа помощ за Киев, в това число в областта на финансовия сектор. Това съобщи пресслужбата на Националната банка на Украйна във FACEBOOK.

 

«В сравнение с предната година USAID удвои бюджета за техническа помощ на Украйна, в това число в областта на финансовия сектор. Общият бюджет на програмата FST (програма по трансформация на дейността на финансовия сектор, бел.ред.) е 23.2 млн долара до 2020 година», — цитира Националната банка регионалния директор на USAID за Украйна, Молдова и Белорусия Сюзън Фриц.

 

В рамките на тази програма USAID ще подкрепя усилията на Украйна по подобряване финансовото участие на гражданите, достъпа до финансиране за малкия и средния бизнес, разпространението на цифрови финансови решения, реформа в пенсионната система, а също инициативи по финансовата грамотност.

 

Сред текущите програми на USAID за Украйна е новият банков надзор, новият уеб-сайт на Националната банка на Украйна, проект за повишаване процента на безкасови плащания и финансовата грамотност.

 

USAID е един от основните международни донори на реформите във финансовия сектор в Украйна.

През юли американската агенция заяви за готовността си да отдели на Украйна допълнително $142 млн  за проекти по реформиране на енергийния сектор, децентрализация и провеждане на съдебната реформа.

През 2012 година организацията прекрати работата си в Русия.

 

USAID е централен орган на държавното управление на САЩ в областта на оказване помощ зад граница. Администраторът на Агенцията и неговият заместник се назначават от президента на САЩ със съгласието на Сената и действат в координация с Държавния секретар на САЩ.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;