Русия раздава хуманитарна помощ на сирийски граждани
Русия раздава хуманитарна помощ на сирийски граждани

 

 

 

 

 

 

 

Има моменти, когато човек наистина не може да намери думи да изрази недоумението си, или както казват хората, главата ми не го побира. Повод за това учудване са последните събития, свързани с настъплението на сирийската редовна армия в град Алепо. Там се водят тежки боевe и никой не отрича жестоката съдба на мирните граждани, които живеят в района на бойните действия.

 
Но това, което наблюдаваме в последните дни, минава границите на нормалния разум. Истерията на някои западни политици е не само неморална, тя е цинична и абсурдна.

 

След военните успехи на сирийската редовна армия срещу терористите от «Ислямска държава», те поискаха да се спрат боевете, защото там се извършвали «сериозни престъпления».

 

Сега тези борци за човешките права се сетиха за мирните граждани на Алепо, когато наистина ги освобождават от терора на ислямистите. Сега, когато намират най-после покой, когато не се стряскат от гърмежите на оръдията и свистенето на куршумите. Сега, когато вече никой не ги ползва за жив щит. Сега, когато им се дава топла храна и се полагат медицински грижи за измъчените, изнурени жени и деца.

 

Къде бяха те, когато същите тези мирни жители на Алепо живееха в постоянен страх и ужас от престъпленията на «Ислямска държава»? Когато насила мобилизираха и мобилизират мъжете и 13-годишни деца да воюват на тяхна страна.

 

Русия раздава хуманитарна помощ на сирийски граждани
Русия раздава хуманитарна помощ на сирийски граждани

Защо е целият този шум,

тази истерична врява, тази фалшива грижа?

 

Всичко е заради настъплението на сирийската армия, освобождаването на Алепо, разгрома на ислямистите и нарушаване на плановете на САЩ, НАТО и ЕС за бъдещата съдба на Сирия и на Близкия изток.

 

А и трябва да се спасят джихадистите за бъдещи действия в други райони.

 

От разкази на жители от освободените квартали става ясно, че там няма никаква умерена опозиция, а всички воюват под черното знаме на ИДИЛ.

 

Не че това не се знаеше отдавна!

 

Нали САЩ така и не можаха да направят разграничение между умерената опозиция и ислямистите. Как ще направят като такава умерена опозиция няма.

 

И да е имало, тя е била в такива нищожни количества, че отдавна се е разпиляла. Нали Щатите изхарчиха половин милиард долара за подготовка на бойци, които да се бият срещу терористите.

Русия раздава хуманитарна помощ на сирийски граждани
Русия раздава хуманитарна помощ на сирийски граждани

И какво се оказа — половин милиард за пет бойци.

 

Така се води фалшива борба срещу ислямизма и неговите зверства.

 

Опозиционната свободна сирийска армия е само във фантазиите им.

 

Всеки път, когато редовната сирийска армия е в настъпление, фалшивите защитници на мирните граждани искат спиране на огъня, хуманитарни коридори и т.н. Така беше през месец септември, когато бойните действия спряха и бяха открити осем хуманитарни коридора, чрез които да се изтеглят мирните жители и терористите да напуснат Алепо.

 
Сега Джон Кери отново се активизира, за да спре настъплението на армията на Асад.

Защо?

 

Защото САЩ всъщност не искат Алепо да бъде освободен от терористите.

 

Техните скрити намерения са Алепо да остане под контрола на «Ислямска държава», да стане втора столица, за да се използва за борба срещу Асад.

 

Затова са демонстрацията на фалшива загриженост за мирното население и целият истеричен вопъл. Казвам фалшива загриженост, защото сега има възможност да се помогне на измъчените и изтерзани граждани.

 

Възможност има, но никой няма желание да помогне.

 

Сега е необходима хуманитарна помощ за освободените сто хиляди жители от източните квартали на Алепо. За съжаление нито САЩ, нито НАТО, нито ЕС, дори ООН не изпращат помощи.

 

Не е ли това цинизъм и фалш?

 

Само Русия изпраща храни, дрехи, медицински персонал, медикаменти.

Не е ли срамно, именно когато Алепо може да бъде освободен от терористите, да се иска спиране на огъня?

 

Не е ли срамно френският външен министър да иска свикване на Съвета за сигурност на ООН заради събитията в Алепо?

 

Не е ли срамно немски депутати да искат нови санкции срещу Русия заради Сирия?

 

Не им ли стигат кървавите атентати в Париж и Брюксел? Но кого го е грижа за гражданите на Алепо?

 

За какви демократични ценности може да става въпрос, за какъв морал? Друг е проблемът.  Животът на мирните жители не струва и стотинка, когато са засегнати стратегически интереси.
Западните политици са в ужас от това, че Русия е незаобиколим фактор в Близкия изток и по-специално при разрешаване на сирийската криза. Затова са истеричните вопли на фалшивите миротворци.
Фалшът и двойните стандарти стават още по-ясни, когато става въпрос за боевете за освобождаването на Мосул.

 

Нима там няма жертви сред мирното население? Нима там няма бежанци? Да сте чули и дума за страдащите граждани? Да сте видели кадри по телевизиите? А има ли хуманитарни коридори в Йемен, където също гинат хиляди мирни граждани?


На пети декември средствата за масова информация съобщиха за обстреляна руска военна полева болница в Алепо и смъртта на руски медицински специалисти. Убити са и осем сирийски граждани, ранени са 25. Терористите са имали точни данни за местоположението на болницата и са стреляли прицелно.

 

Не е имало нищо случайно

 

Някои институции заявяват, че виновни били и двете страни. Не е ли цинично да се защитават убийци на лекари и медицински сестри, на граждани, дошли за медицинска помощ?

 

ООН мълчи, правозащитни организации мълчат.

 

Защо никой не иска да се свика Съветът за сигурност  на ООН и да се разследва случая? Пълна тишина.
 

Западът и Алепо живеят в различни светове.

 

На всички е ясно, че така наречената опозиция се намира под ръководството на ислямистите. Какъв е смисълът от паузите, воденето на преговори, когато не се спазват договорените клаузи.

 

   Няма други думи освен цинизъм и срам за това, което правят някои западни политици.

 

Срамно е, че и представители на ООН се включват в това недостойно представление.

 

Срамно е, че някои представители на средствата за масова информация също участват дейно в това  представление.

 

Историята ще определи мястото на всеки, но е жалко за страдащите хора, срамно е за участниците в този позор.

 

Срам!
Николай Шопов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;