Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов днес заяви, че имат мнозинство в парламента, за да изпълняват програмата на Обединените патриоти.

 

Патриотите и реформаторите ще се опитат да направят правителство, то се изясни след срещата в между двете парламентарни групи. В разговорите участваха съпредседателите на ПФ Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) и Петър Москов от РБ. Третият участник от формацията Обединени патриоти, лидерът на «Атака» Волен Сидеров, в това време се разхождаше из кулоарите до мястото, където представителите на медиите чакаха срещата да приключи.

 

«Срещата премина в изключително добронамерен тон. С колегите от РБ винаги сме се разбирали с половин дума. Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и съответно, парламентарна криза, защото смятаме че България има нужда от стабилност, а не от поредно безвремие, хаос, служебно правителство, за каквото настояваха от БСП с изключителна настойчивост. Да имало служебно правителство за 20 дена. Ние такива глупости не искаме да има. И след това да имало второ служебно правителство, назначени от новия президент. Ние такива работи не искаме. Смятаме, че в това Народно събрание имаме нужното мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме тази програма, под която сме се разписали!», заяви след срещата Валери Симеонов, съобщават всички български медии.

 

Лидерът на НФСБ допълни, че «абсолютно ще подкрепят» мандата, който се очаква президентът Росен Плевнелиев да връчи на Реформаторския блок.

 

Условието на Патриотите е да се коригира програмата на бъдещия кабинет, свързани с техните основни приоритети. И ги изброи:

 

«Първо, повишаване на пенсиите. Второ, решаване въпроса с охраната на границата и с мигрантския поток. Трето, продължаване на реформите в икономиката и енергетиката, битовата престъпност и най-вече оздравяването на климата за дребния и средния бизнес.»

 

От името на правителството, като действащ министър в оставка, представителят на реформаторите Петър Москов каза, че всички приоритети, изброени от Симеонов са важни.

 

«До голяма степен те бяха реализирани успешно през тези две години на правителството. Това усилие трябва да продължи», каза той, предаде Епицентър.

 

И продължи по темата на току-що завършилите разговори:

 

«РБ на базата на решението на Изпълнителния си съвет продължава предварителни срещи от гледна точка на това да бъде изследвана възможността за това има ли възможност за трайно мнозинство, обединено около политики в този парламент, което да излъчи реформаторско правителство.»

 

Москов каза още, че на базата на проведените консултации ще информира ръководството на Блока и след това ще бъде решено: «Ще вземе ли в понеделник РБ изпълнение на мандата или ще го върне на президента с благодарност за честта, оказана на Блока.»

 

«Има общи неща. И ние, и ПФ, и ГЕРБ сме съгласни, че много по-добре би било държавата да не влиза в спирала на неопределеност и несигурност. Въпросът е дали това е възможно и около какви точки. И с ГЕРБ, и с ПФ имаме много допирни точки, но и много разлики, които могат да се окажат непреодолими», каза още Москов. Той бе категоричен, че водените разговори са били не за имена, а за формата, в който да се излъчи правителство.

 

«Ние от РБ не виждаме друг възможен формат освен формата на сегашното мнозинство. Категорично изключваме участието на БСП и на ДПС в този формат. Няма нужда да го потвърждаваме», каза още Петър Москов. Но изрази скептицизъм, че реализацията на тази формула е възможна. Ако няма възможност за ясно реформаторско мнозинство, отиването на избори е по-добрият вариант, каза в заключение той.

 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов даде да се разбере откъде може да се появят трудностите за съставяне на правителство – повишаването на пенсиите, на което патриотите държат.

 

Това, което ние ще направим – ще информираме нашите колеги от „Атака” и Народен съюз, тъй като поканата беше към парламентарната група на Патриотичния фронт. Това, което си говорехме, ние ще го споделим с цялата коалиция Обединени патриоти.

 

Пенсиите – това е първото и неотменно условие, подчерта лидерът на ВМРО. Според Каракачанов те са успели да убедят колегите си от РБ, че ресурс за повишаване на доходите на възрастните има.

 

Медиите му припомниха, че мината седмица от ГЕРБ заявили, че в последния момент са научили за искането на ПФ пенсиите да се повишат. Каракачанов отговори така на тази забележка:

 

„Този цирк, който направи миналата седмица ГЕРБ беше поради факта, че върху тях бе упражнено външно влияние. Те много добре знаеха за нашата идея за пенсиите, защото сме я защитавали по време на първото четене на бюджета!” И посъветва журналистите: „Питайте ги кой им се обади отвън!”

 

Каракачанов също каза, че срещата е била предварителна и във връзка с това, че се очаква в понеделник президентът да връчи мандата на РБ.

 

Реакциите от ГЕРБ не закъсняха.

 

«ГЕРБ няма да участва при съставяне на правителство в рамките на 43-то НС», каза пред журналисти депутатката Десислава Атанасова. Но уточни, че политическата коректност изисква да разговарят с Реформаторския блок.

Тагове: ; ; ; ; ; ;