Девет месеца преди парламентарните избори в Германия, управляващият Християндемократичен съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел сменя курса си в миграционната политика. Конгресът на партията в Есен гласува за по-строг режим при екстрадицията на бежанци без право на защита, предаде БНР. Освен това, християндемократите се обявиха срещу двойното гражданство — компромис, постигнат след дълги дебати със социалдемократическата партия, която е партньор в широката коалиция в Берлин.

Конгресът на управляващия ХДС на канцлера Меркел завършва днес с промяна в курса на партията към по-консервативните избиратели, които през последните години се ориентираха към популистката «Алтернатива за Германия». Съществена част от тази промяна са конкретните решения за забрана на бурките на обществени места, но и затягане на контрола над бежанците, вкл. и съкращаване на социалните помощи за тях. Делегати на конгреса отправиха дори искания за транзитни зони извън Германия. Пред медии вътрешният министър Томас Де Мезиер се опита да смекчи промяната в политическия курс:

Сред пристигащите мигранти има много, които имат право на защита и трябва да бъдат интегрирани. Онези, които нямат право да останат в Германия, трябва да бъдат екстрадирани, както предвиждат действащите закони. Така че не става дума за поврат в политиката ни, а за нормална реакция на растящия брой мигранти, които трябва да напуснат страната.

Конгресът донесе изненада, особено неприятна за коалиционния партньор от социалдемократическата партия. Делегатите в Есен гласуваха за отмяна на двойното гражданство — компромис, постигнат с много усилия между християндемократи и социалдемократи през 2014 г. Той предвижда, родените в Германия деца на чужденци освен германското да запазят и гражданството на родителите си. И макар темата да предизвика яростна дискусия в Германия, канцлерът Меркел успокои коалиционния си партньор:

Имаме сключено споразумение, което аз ще спазвам, а това, мисля, важи и за парламентарната ни група.

От днешните решения на конгреса става ясно, че партията на канцлера Меркел поема по пътя на предизборната кампания срещу крайно-дясната «Алтернатива за Германия», но и срещу коалиционните си партньори от социалдемократическата партия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;