В продължение на 15 години САЩ изхарчиха стотици милиарди долари за борба с тероризма и пожертваха живота и благополучието на десетки хиляди военнослужещи. Независимо от това, Вашингтон така и не постигна значителни успехи, пише Даниел Депетрис в статия за  American Conservative.

 

Ако погледнем от гледна точка на тактиката, то може да се каже, че разузнавателната общност и въоръжените сили са постигнали определен успех. Стотици лидери на терористите от Ал Кайда бяха ликвидирани. Международните финансови институции започнаха по-активно да замразяват преводите за терористи, но страните от Близкия Изток вече разбират, че унищожаването на тероризма в зародиш е също толкова необходимо за гарантиране на сигурността на гражданите, колкото и бомбардировките.

 

 

 Но, както и при други войни, успехът на борбата с тероризма не може да се измерва само с тактически победи и статистика. Необходимо е да се погледне отдалеко и да се оцени, какъв е резултатът от действията на САЩ след 11 септември.

Институтът по икономика дава ценни данни в неговия последен Индекс на глобалния тероризъм, експертите в областта на борбата с тероризма трябва да се отнесат сериозно към неговите изводи.

Авторът обръща внимание на основните данни в доклада на организацията. Например, през 2015 г. по целия свят жертвите на тероризма в сравнение с предишната година са намалели с 10 %. 2015 г. е втора по смъртност от тероризъм от момента на основаването на института.

На страните, които не участват във въоръжените конфликти или не страдат от политическо насилие, се падат 0.5 % от всички смъртни случаи от тероризъм.

 

На Афганистан, Пакистан, Нигерия, Ирак и Сирия — 72 %.

 

В случая с всяка от тези страни САЩ отделят или огромни пари на данъкоплатците, или пряко помагат в борбата с тероризма, или са разположили на техни територии свой контингент със същата цел.

 

Ако погледнем картината в по-крупен план, ще се наложи да направим няколко извода, над които често не се обръща внимание в централните СМИ.

 

Първо, тероризмът следва да се разглежда не като единично безпрецедентно събитие, а като жесток инструмент за война. Терористичните атаки във Франция и Белгия трябва да привлекат вниманието на разузнавателните структури, за радикалите те са обикновена тактика за водене на война.

 

В идеалния свят всеки терорист трябва да бъде ликвидиран, заловен и даден под съд. Но в реалния свят това е недостижима задача. САЩ трябва да направят своя приоритетна задача тези групировки, които пряко заплашват САЩ. Тези от тях, които са проблем на регионални сили, трябва да се оставят на тези, които имат по-голям интерес от САЩ за тяхната ликвидация.

 

 

Второ, войната с тероризма — това не е тази война, в която може да се постигне победа в най-строгия смисъл на думата. Истината е, че тероризмът — това е тактика, една държава не може да победи тактика, за което свидетелстват данните от Индекса на глобалния тероризъм. В борбата с тероризма не бива просто да се избиват бойците и лидерите, трябва местното правителство да се научи да вкара в релси живота на гражданите си от политическа, икономическа гледна точка, терористите винаги ще намерят способ да се обособят като група.

 

Непосредствените данни трябва да подтикнат политиците във Вашингтон да поставят под съмнение не само това, че тяхната стратегия се нуждае от преразглеждане, но и да помислят, насочват ли те достатъчно средства за правилните цели.

 

Например, бюджетът на Министерството на националната сигурност на САЩ нарасна значително, за 2017 г. администрацията на Обама поиска $66,8 млрд, което е с 65 % повече от 2006 г..

 

Бюджетът на разузнаването на САЩ за 2015 г. е  $50,3 млрд, което с отчитането на инфлацията е повече от 2006 г., когато над 160 военнослужещи от САЩ участват в две войни.

 

Нахлуването на САЩ в Ирак и в Афганистан през последните 15 години не доведе до желаните резултати.

 

Замяната на националните правителства с нови администрации, армия и правоохранителни органи, всичко това се оказа по-скъпо, отколкото се очакваше по-рано.

 

Хвърляйки огромни парични средства в операции по смяна на режими, американският народ с право пита, помогна ли това да се гарантира сигурността на САЩ?

 

Резултатите говорят за обратното: движението «Талибани» завзема територии от правителството в Кабул, Ирак както и преди зависи от подкрепата на САЩ в борбата с ИДИЛ.

 

По такъв начин, последните 15 години служат за осъзнаване, че най-добрите специалисти в борбата с тероризма в света трябва да продължат обучението си вече на терен.

 

Основен извод от доклада за глобалния тероризъм е това, че никакво повишаване на инвестициите за отбрана не доведе и не може да доведе до победа над тероризма.

 

Ако следващата администрация иска да постигне по-добри резултати от своите предшественици, тя трябва да започне да гледа на света с по-трезв поглед, осъзнавайки в какво се състои проблемът и в какво не.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;