«В продължение на цялата история на двустранните ни отношения Русия никога не се е опитвала да натрапва на Сирия своите решения». Това заяви в интервю за вестник «Ал-Ватан» президентът на САР Башар Асад.

 

Президентът на Сирия подчерта също, че «Русия води война срещу тероризма, а не само заради Сирия. Това е война в интерес на самата Русия, Европа, Близкия Изток и целия останал свят», — посочи той.

 

Битката за Алепо

 

Битката за Алепо «ще промени целия ход на сраженията в Сирия», добави Асад.

Според него, «освобождаването на Алепо ще означава провал на заговора на регионалните сили и Запада срещу Сирия».

 

След поражението на бандитските части около Дамаск, в Хомс и Латакия, както отбеляза Асад, «Турция и другите противници на сирийското правителство заложиха главно на Алепо. Затова изхвърлянето на терористите от града ще ги лиши от последната им карта», — каза президентът.

 

 

Той подчерта, че сирийското ръководство «е взело решението да освободи не само Алепо, но и цялата останала Сирия».

 

Както посочи Асад, «призивите на САЩ за примирие в Алепо означават, че техните подставени лица от въоръжените групировки са се оказали в крайно тежко положение».

 

Той отбеляза, че «освобождаването на Алепо ще означава провал на регионалните сили и Запада срещу Сирия».

 

«Практическото решаване на конфликта»

 

 

Според Асад, правителството на страната «не счита цялата опозиция за чуждестранни агенти» и е готово да води преговори с опозиционерите, които не са свързани с терористите.

 

«Готови сме да водим преговори с тези, които не са свързани с терористите и с чуждестранните специални служби», — посочи той.

 

Асад нарече споразумението за локално примирие, което се сключва между правителствените войски и въоръжените групировки в различни райони на Сирия, «реално и практическо решение на конфликта».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;