Бойците от сирийската армия и отрядите на опълчението започнаха операция по обкръжаване на последните твърдини на въоръжените групировки в централната и южната части на Алепо.

 

Както съобщава телевизия «Ал-Маядин«, войската нанася удари по огневите позиции и командните пунктове в района на Бустан ел Каср, който все още е в ръцете на терористите от «Джебхат ан Нусра».

Бустан-ел-Каср се намира южно от средновековната цитадела, възвисяваща се над града. Оттам терористите постоянно обстрелват мирните квартали в западната част на мегаполиса, намиращи се под защитата на сирийската армия.

 

В първата половина на деня правителствените сили завзеха кварталите Беб-Нейраб, Ел-Маади, Сафсафа и Беб-ел-Хадид.

 

В старинната част на града под техен контрол от сутринта преминаха 13 квартали. Болшинството терористи избягаха на юг от града — в Ел Салахин и Ес Сукари.

 

Огнищата на въоръжената съпротива все още са налице в квартал Фирдоус. Редом с него в Бурдж ел Хамам сирийската артилерия унищожи склад с боеприпаси.

Оттам в небето над Алепо в момента се издигат гъсти кълбета дим.

 

Демонстрации в подкрепа на армията

 

В западната част на мегаполиса на 7 декември се проведоха митинги и демонстрации на обществеността в подкрепа на сирийската армия.

 

Както заявява заместник генералният секретар на Партията на арабското социалистическо възраждане, БААС, Хилял Хилял, «всички жители на Сирия с нетърпение чакат новините за пълното освобождаване на Алепо от бандитските групировки».

 

«Ние се гордеем с нашите доблестни защитници, които проявиха героизъм и се приближават към победата», — казва той.

 

Както съобщават от администрацията на губернатора на града, техническите служби са започнала разчистване и ремонт на пътното платно към международното летище на Алепо.

 

То се намира на 40 км от града. Във вторник сирийските военни възстановиха безопасното придвижване към автотрасето, връщайки си контрола над всички завзети от терористите участъци близо до шосето.

 

Правителствените войски и жителите на Алепо празнуват поредната победа.

 

Метежниците, част от коалицията «Фатх Халеб», взеха решение да предадат завзетите от тях райони и да се възползват от възможността за евакуация.

 

По време на проводените тази нощ преговори, между представителите на Русия, Турция и ръководството на опозицията, беше постигнато споразумение за капитулация на бойците, подкрепяни до момента от Анкара.

 

В резултат ислямистите предадоха под контрола на сирийските части кварталите Ал-Фарфра, Карм-ал-Джабал, Баб-Хадид и Афиун.

 

Започна евакуация на метежници от Старо Алепо.

 

Още тази нощ метежниците махнаха барикадите в района на площад Баб Ал Хадид и около Железните врати, а после започнаха да пускат жителите в посока към хуманитарните коридори. След това последва предаване на оръжието на правителствените войски.

 

Също днес стана ясно, че по време на обстрела от страна на терористите по завзетите от правителствените войски район на Алепо е загинал руският полковник Руслан Галицкий. Преди командировката си в Сирия той командва танкова бригада, а в Сирия е провеждал обучение на сирийски танкисти по употреба на новата бронирана техника.

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;