89,5 на сто от делегатите от годишния конгрес на германския Християндемократически съюз (ХДС) преизбраха Ангела Меркел за негов председател и така ѝ гласуваха доверие да е кандидат на ХДС за канцлер на парламентарните избори идната есен, предаде кор. на БНР от Берлин.

 

Резултатът е с около 7 пункта по-нисък от подкрепата за Меркел на партийния конгрес през 2014 година, след който рейтингът ѝ падна стремително заради отварянето на границите на Германия за мигрантския поток.

 

Канцлерът остро разкритикува популистите, които се опитват да използват кризата в своя полза, но и зае доста по-твърда позиция срещу мигрантите. Меркел дори се обяви за забрана на бурките в Германия:

Ситуация като тази от края на лятото 2015 година не бива, не трябва и не може да се повтаря. Това е моята и нашата политическа цел. И ние работим за това от много, много месеци – за доброто на всички тук в Германия, в Европа и за доброто на бежанците, така че те да не стават постоянно жертви на трафиканти на хора.

Германският канцлер очерта и стратегията си за битка с популистите на парламентарните избори през есента на 2017 година. На годишния конгрес на ХДС тя се зарече да не допуска повече страната да бъде заливана от мигрантска вълна и предупреди приетите бежанци, че от тях се очаква безусловно интегриране в германското общество.

Меркел подчерта, че за Германия е много важно Европейският съюз да остане цял:

 

Цели 25 години след края на Студената война и разпадането на двата блока много хора имат чувството, че светът излиза от релси. Светът стана объркващ — има вече много центрове на власт, които се стремят към власт. Светът, особено след изборите в САЩ, трябва да улегне и да се преоткрие и то особено по отношение на НАТО и отношенията ни в Русия.

Овациите в края на речта на Меркел продължиха 11 минути. След това обаче едва 89,5 на сто от общо 1001 делегати я преизбраха за лидер на ХДС — най-ниският й резултат, откакто стана канцлер през 2005 година.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;