Атаката на терористите над руската мобилна болница в Алепо бе наречена от Министерството на отбраната на Русия по-рано подготвено хладнокръвно убийство на лекари  и обвиниха в покровителство над тероризма САЩ, Великобритания, Франция и други страни, чийто представители биха могли да предадат на джихадистите точните координати на руската болница.

Мобильный госпиталь министерства обороны РФ в Алеппо после обстрела

Външният министър на Русия Сергей Лавров нарече атаката «планирана акция».

 

Русия поиска от световната общност и хуманитарните организации реакция за убийството на медиците. За съжаление, световната общност, включително САЩ, реагираха сдържано.

 

Само Дамаск решително осъди действията на терористите. Държавният департамент побърза да заяви, че САЩ не дават на сирийската опозиция координати за удари. А от Международния комитет на Червения кръст достатъчно цинично отбелязаха, че атаките над болници в Алепо доказват неспособността на страните в конфликта да изпълняват своите задължения за защита на медицинските работници.

 

Кому е изгодно да разруши дори зачатъците на мирен живот и да унищожава хуманитарната инфраструктура в Алепо?

 

Координатите на червения кръст

Мобильный госпиталь министерства обороны РФ в Алеппо после обстрела

Жертви на атаките на терористите от руската мобилна болница в сирийското Алепо станаха две медицински сестри, пристигнали в Сирия от военната болница в град Биробиджан Еврейска автономна област. Групата медици от Източен Сибир работи в Алепо от 30 ноември, за тях това е вече втората командировка. От прякото попадение на ракета или снаряд в приемното отделение една от жените е загинала на място, а другата по-късно от раните си. И двете оставят в Русия деца-сирачета.

Пострадали са също местни жители, които в този ден и час са били на преглед в руската болница, потърсили са лекарска помощ. Под обстрела са могли да попаднат и десетки сирийски деца от освободените райони на Алепо. Те не са попаднали под обстрел точно в този момент, защото автобусът, който трябвало да пристигне в същия час в болницата, бил задържат по улиците на града.

 

Целта на терористите е била удар върху мирния живот на града, който вече се опитва да се излекува от войната. Квалифицираната медицинска помощ за местното население е един от признаците на настъпващия мир.

Мобильный госпиталь министерства обороны РФ в Алеппо после обстрела

Ако «диктаторът Асад» и неговите съюзници така методично се грижат за сирийските граждани, неизбежно възникват въпросите: какво прави тук американската коалиция от 80 страни, в името на какво се разпали тази дългогодишна война между професионални въоръжени «опозиционери» срещу законното правителство, срещу армията и народа на Сирия?

 

В кварталите на Алепо въоръжената опозиция изживява последните си дни.

 

На 1 декември специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура съобщи, че около 40 % от територията на града, който по-рано бе контролиран от метежниците, е преминал към правителството.

 

На фона на очевидните успехи на сирийската армия и след удара по руската болница е трудно въобще и да се мисли за каквито и да било варианти за примирие или възможности за извеждане на терористите от околните квартали. Напълно логично е, че на 5 декември съюзниците на САР — Русия и Китай — блокираха поредната резолюция на Съвета за сигурност към ООН за примирие в Алепо.

Мобильный госпиталь министерства обороны РФ в Алеппо после обстрела

Сред сирийските опозиционери се изострят противоречията. Независимият кюрдски политик и обществен деец Омар Хасун твърди, че обстрелът над болницата доказва за «дълбокия разкол в редовете на метежниците, едни от които са готови да положат оръжие и да се върнат към мирния живот, докато другите, най-радикалните, заявяват за готовността си да се съпротивляват до край».

 

Вероятно организаторите на атаката над болницата са искали напълно да блокират действията на вече разколебаните метежници, за да не напускат бойните си позиции.

Отказът на терористите да се предадат на законните сирийски власти, поне в името на спасяването на собствения им живот, доказва, че джихадистите имат все още живи канали за снабдяване с оръжие, храна, информация.

Твърде много външни играчи са заинтересовани от продължаването на войната.

Генерал Конашенков в деня на убийството на руските медици назова някои от тях — САЩ, Великобритания, Франция и прочие марионетки.

Да убиеш хладнокръвно медик?! Да съдействаш за убийството на медици?! Няма по-голямо падение!

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;