Пентагонът подготвя стратегия за радиоелектронна война. Документът, разработен за ведомството, съдържа препоръки за обема на средствата, които ще се инвестират за радиоелектронна борба, определят се и принципите за снабдяване на съответните подразделения, пише списание The National Interest.

Според спикера на отбранителното министерство Роджър Кебинес, за Пентагона е важно да се снабди войската с модерни настъпателни средства за РЕБ и да се засили защитеността на частите на т.нар. верига на унищожаване.

 

Терминът влиза в терминологията на военните чрез специалистите по киберсигурност от компанията Lockheed Martin, която описва най-разпространената последователност при взлома на информационните системи.

 

Kill-chain може да се разбира като ударна тактика, насочена към изпреварване удара на противника и за организиране на собственото настъпление.

 

В пентагоновската стратегия за РЕБ под защитеност на «веригата на унищожение» се разбира, например, защита на американски безпилотен самолет от взлом или «заглушаване» от вражески средства на електронна борба, отбелязва аналитикът от портала Scout Warrior Крис Осборн за  The National Interest.

 

Министерството изхожда от това, че разработката и внедряването на електронни средства за взлом и прихващане струва по-евтино от пуска на ракети-прихващачи. Овен това, американските военни разчитат, че тази тактика от една страна ще принуди противниците да се изхарчат за ново оръжие, от друга — ще позволи на САЩ да намалят военните си разходи, подчертава спикерът на Пентагона Роджър Кебинес.

Карикатура

Според документа, основен инструмент за РЕБ, в частност за американския флот, са системите за радиоелектронно потискане от ново поколение (Next Generation Jammer, NGJ). ВМС на САЩ планира да снабди самолетът за РЕБ EA-18G Growler с два предаватели, «заглушаващи» честотите на противника. От наличните системи новата система се различава със способността си да работи на няколко честоти едновременно.

 

Специалистите от ведомството предполагат, че системите от ново поколение ще позволят на американските самолети «да се изплъзнат» от руските системи за противоракетна отбрана или минимум да «заглушат» средствата за ПРО, способни да открият обекти на противника на честотите в различни диапазони.

 

В същото време американските експерти оценяват системите С-300 и С-400 като едни от най-добрите в света, подчертава изданието.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;