БСП настоява на специално заседание на Народното събрание да бъде обсъден проблемът с бежанците. Според лидера на партията Корнелия Нинова има разминаване между информацията от Европейската комисия и от вътрешния министър Румяна Бъчварова за отпуснатите пари на България за справяне с миграционния натиск.

Разликата е 65 милиона евро. Откъде ще дойдат тези пари? Смятаме, че тази лъжа и неинформираността на българското общество е в основата на недоволството и протестите, а не, че БСП им ги е организирало. Предлагаме по тази тема да постигнем национално съгласие. Тема «бежанци» — това е България, заяви Нинова.


Корнелия Нинова коментира, че партиите трябва да се обединят около спешно изграждане на оградата по границата с Турция, отмяна на правителственото постановление за трайно заселване на бежанци в български общини и ревизия на регулациите за бежанците от Дъблин.

 

В отговор днес от ГЕРБ дадоха пресконференция. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова отрече, че е имала проблем с европейските пари за мигранти — потвърдено е, че България ще получи 160 милиона евро и нарече изказването на БСП лъжа. От ГЕРБ показаха и писмото на еврокомисаря по миграцията — Димитрис Аврамопулос.

СнимкаМинистър Румяна Бъчварова отрече да има проблем с предоставените от Европейския съюз средства за мигрантите и потвърди, че България ще получи 160 милиона евро:

Госпожа Нинова твърди, че имала разминаване между едната и другата сума. Много пъти обяснихме, че става въпрос, че първата сума, която може да ни бъде отпусната е рамките на 101 или 108 млн. евро. И допълнителните 52 милиона ще бъдат договорени с оглед особеностите на проектите, които ще бъдат предоставени. Ние сме изпратили апликационните форми, предстои тези суми да бъдат гласувани и приети  буквално  тези дни.
 

Бъчварова призова темата да бъде затворена. Заместник вътрешният министър Филип Гунев предупреди, че ако скоро не започнат поръчките по проектите, е възможно 160-те милиона да бъдат изгубени.

Избраната за вицепрезидент Илияна Йотова попита чрез официалната си фейсбук страница министър Бъчварова дали обвинява еврокомисаря Аврамопулос в лъжа, тъй като числата за отпуснатите средства, на които от БСП се позовават, се съдържали в негов отговор.

Автори: Мария Костова , Добромир Видев, БНР

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;