Как САЩ се опитват да спасят офицерите си разузнавачи от източно Алепо

Вашингтон призова към преговори с Москва, опитвайки се да спре бойните действия в източната част на Алепо.
Уговарят Русия да се съгласи на примирие, по време на което сътрудниците на спецслужбите на САЩ, заедно със своите подопечни, през хуманитарните коридори да успеят безопасно да напуснат обсадените квартали на града.
За целта на руското ръководство се предлага да се отворят КПП, разположен на шосета Кастильо.
Представителите на Пентагона очакват, че по такъв начин военните разузнавачи на САЩ ще успеят да се евакуират в Турция.
Подробности за тези предположения днес пишат арабските СМИ.
Новинарският сайт Аl-Hadas, цитирайки информирани източници, съобщава, че преговорите трябва да помогнат на двама офицери от американското разузнаване, към тях е Бал Абде Карим и още един неизвестен сътрудник на спецслужбите, да напуснат град Алепо.
За това пише и агенция  Farsnews.
Лицата са осъществявали непосредствено ръководство и координация на операциите на опозиционните въоръжени части, действащи в източните квартали на мегаполиса.
Предизвиква недоумение позицията на САЩ, покровителстващи откровени терористи, защото ислямистката коалиция в обсадените райони фактически се управлява от главатарите на групировката «Джейш Фатх ал-Шам» (бившата «ан-Нусра»), която по същество е сирийският филиал на Ал Кайда.
По-рано арабските СМИ съобщиха, че болшинството полеви командири в Алепо са водели тайни преговори с правителствените чиновници, уговаряйки условията за предаването и евакуацията на метежниците в провинция Идлиб.
Във връзка със значителните успехи на сирийската армия и поражението на джихадистите, между бандитските части са възникнали сериозни разногласия.
Това е довело до серия от арести на членове на отделни групировки и ръководители на отряди.
Експертът по близкоизточни въпроси Израил Шамир счита, че независимо от изявленията на част от главатарите за продължаване на съпротивата и за недопускане и на мисъл за капитулация, се подготвя предаване на източно Алепо на правителствените войски.
Този извод е направен на база публикациите на джихадистите в техните СМИ.
«Сега в Алепо има такава ситуация, че е много трудно да се опитваме да предскажем бъдещето. Но има усещане, че тези, които се борят в Източно Алепо, са започнали да разбират, че тяхното поражение е близко. В продължение на два дена има статии, публикувани в СМИ, които подкрепят метежниците, твърдят:
«Това не е краят, ние губим Алепо, но не всичко е толкова лошо. Ще се борим и на други места».

Тези своеобразни утешителни публикации потвърждават, че ислямистите се готови да се откажат от Алепо — заяви Шамир.

 

Аналитикът предупреждава, че, макар освобождението на втория по големина град в страната да е крупен пробив, метежниците, които напускат Алепо, могат да се появят в други зони на конфликта, където въоръжената битка да избухне с нова сила.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...