Европейският съюз за радио и телевизия води преговори с украинската власт и Националната телекомпания на Украйна, за да се отмени действието на «черния списък» с руски артисти по време на провеждането в Киев на музикалния конкурс «Eвровизия-2017». Според списъка, на руски артисти се забранява влизането на територията на Украйна, съобщи вестник «Известия«.

Министр финансов Украины Александр Данилюк. Архивное фото

Изданието се позовава на пресслужбата на Евровизия, която пише, че Киев ще трябва да се подчини на общоприетите норми, затова Украйна не бива да създава проблеми за руските телевизии около акредитацията за руските СМИ и около транслирането на самия конкурс. Освен това, организаторите заявяват, че Украйна «е задължена да предостави свободен достъп на всички артисти на територията на страната».

 

 

«Евровизия е в процес на конструктивен диалог с Националната телекомпания на Украйна, а също с украинските власти, за да гарантира свободното влизане в страната за всички делегати и артисти. Те могат да пристигнат и да останат на територията на Украйна», — цитира изданието пресслужбата на Евровизия.

Джамала (Украина), победившая в финале международного конкурса Евровидение-2016. Архивное фото

Организацията изразява надежда, че Киев «ще уважава правата и свободите на всички артисти».

 

Министерството на културата на Украйна през август 2015 година обнародва «черен списък» с дейци на културата от РФ, които, според мнението на украинските власти, «създават заплаха за националната сигурност» на страната.

 

В края на декември 2015 г. министерството прибави още 43 човека. В началото на ноември списъкът набъбна до почти 140 човека.

 

Част от артистите, които са в списъка са: Олег Газманов, Йосиф Кобзон, Валерия Перфилова, Сергей Пенкин, Александр Розенбаум, Юлия Чичерина.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;