Европейският съюз се споразумя с НАТО за съвместни действия в сигурността, за да се избегне дублиране на ресурси.

Пакетът от общи мерки беше едновременно одобрен от външните министри на НАТО и от правителствата на Евросъюза в Брюксел.

Върховният представител по външната политика на съюза Федерика Могерини и генералният секретар на АлиансаЙенс Столтенберг представиха практическите действия, които включват общо участие във военноморски операции срещу трафика на мигранти, съобщи кор. на БНР от Брюксел.

Стремежът ще бъде едни и същи военни сили да се ползват за операции като на НАТО, така и на Евросъюза. Споразумението обвързва още по-тясно съюзниците от двете страни на Атлантическия океан в края на мандата на администрацията на Барак Обама — в момент, когато през януари встъпва в длъжност новият президент на САЩ Доналд Тръпм.
Вярвам, че ще посрещнем единни заплахите, които има по света днес, използвайки всички възможни инструменти, с които разполагаме,коментира европейският първи дипломат Федерика Могерини.

На запад Канада и САЩ, на север – Исландия и Норвегия, а на югоизток — Албания и Турция са съюзници в НАТО, без да членуват в ЕС. Но всички те са ключови за сигурността на Европа,  подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Догодина ще се организират съвместни военни учения за реакция при кризи, включително срещу възможни хибридни атаки като тази на Русия в Украйна, както и общи мисии за обучение на партньорски сили по сигурността в Западните Балкани, Грузия, Украйна, Молдова, Тунис, Мароко и Йордания.
Ще има практически действия във военната авиация и употребата на безпилотни самолети, т.нар. «дрони“, а също и споделяне на сателитна комуникация, въздушно зареждане с гориво, транспорт и др. Компютърни експерти, работещи за двете организации, ще обменят опит в последните нововъведения в кибер-отбраната и предпазването от хакерски атаки.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;