Външната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и изборите в страните от Европа, в които могат да дойдат на власт политици-популисти, това са главните рискове за световната стабилност за 2017 г.

 

До такъв извод са стигнали експертите-икономисти, участващи в проведеното от агенция  Bloomberg допитване, резултатите от което са публикувани в сряда.

 

На трето място сред вероятните рискове участниците в допитването определят външната политика на Русия.

 

Поведението на администрацията на Тръмп по отношение на световната политика е източник на заплаха за 38 % от участниците в допитването.

 

Също 38 % от респондентите считат за източник на рискове възможните резултати от парламентарните избори в такива страни като Германия, Холандия и Франция. В същото време външната политика на Русия се счита за главна заплаха за стабилността сред 16 % от запитаните.

 

Експертите считат Холандия за страна, в която по всяка вероятност на изборите ще спечелят популистите: 29 % твърдят, че крайно дясната Партия на свободата на Хер Вилдерс ще заеме първо място на изборите в парламента.

 

Обявяването на предсрочни избори в Палатата на общините във Великобритания се счита за вероятно от 18 % от участниците в допитването, при това отказът на Лондон за напускане на ЕС се счита за възможно от 14 %.

 

Победата на изборите за президент във Франция се предрича от 14 % от участниците в изследването.

 

Също 14 % допускат, че Ангела Меркел може да напусне поста си държавен глава на Германия до края на годината в резултат на изборите за Бундестаг.

 

Що се отнася до САЩ, експертите считат за най-вероятно събитие свалянето на горната граница на данъците за частни лица и компании от страна на Доналд Тръмп, 66 % от запитаните.

 

Излизането на САЩ от Североамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) се счита за вероятно от 12 % от участниците в изследването.

 

Депортацията на 2-3 милиона нелегални имигранти се счита за вероятно от 9 % от запитаните, а изграждането на стена за защита от мигранти на границата между САЩ и Мексико — от 8 %.

 

 

«Политическите рискове са голям проблем за 2017 година — цитира Блумбърг думите на икономиста от германската банка Commerzbank Питър Диксън. — Много проблеми, които възникват сега, напомнят за 1930-те години».

 

Експертът прави следните паралели: финансова криза, подем на протекционизма в икономиката и популизъм в политиката от двете страни на Атлантика.

 

«Не си струва си да надценяваме тези паралели, но трябва да възприемем рисковете значително по-сериозно, отколкото го правехме до момента», —  счита Питър Диксън.

 

Допитването е проведено от агенция Bloomberg между 18-29 ноември, в него са участвали 146 икономисти.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;