Той е привърженик на по-твърда позиция по отношение противниците на САЩ, главно Иран. Откровено критикува ядрената сделка. Твърди, че следващият президент «наследява безредие», защото подписаната от администрацията на Обама ядрена сделка може да забави оръжейните амбиции на Иран, но не може да ги спре.

 

През 2015 г. по време на речта си в The Heritage Foundation нарича действията на Русия в Украйна «най-опасната ситуация с кризисен потенциал за целия регион».

 

Джейс Матис счита, че целта на руския президент Владимир Путин е да внесе разкол в НАТО.

 

«Путин ляга да спи, знаейки, че може да наруши всички правила, а Западът постоянно се опитва да играе по правилата…Това е много опасна дихотомия».

 

Генералът отбелязва:

 

«Русия не счита съседството с демократични страни за позитив. Тя иска да гарантира сигурността за себе си, сеейки нестабилност наоколо».

 

Впрочем, нима това не може да се каже за САЩ?!

Ето няколко известни цитати от бъдещия министър на отбраната на САЩ:

 

«Хората питат, Путин побеснял ли е или е изгубил разума си? Според мене, проблемът не е само в Путин, а в Русия като цяло. Казват, че щом си замине Путин, ще стане по-добре. Считам, че това са мечти».

 

«Призовавам ви да не ни пресичате пътя. В противен случай тези, които оцелеят, още 1000 години ще разказват какво сме направили с тях».

Здание Конгресса США в Вашингтоне. Архивное фото

«Бъдете вежливи, бъдете професионалисти, но имайте готов план да убиете всеки, който срещате».

 

«Нито една война не е завършена, докато за това не заяви самият враг. Можем да считаме, че войната е приключила, можем дори за обявим това, но всъщност точно врагът ни има по този въпрос правото на глас».

 

«Намерете врагове, които искат да свършат с този експеримент (демокрацията), убивайте всеки от тях, докато започне да им призлява на самите тях от смъртта, и докато те не оставят нас и нашите свободи на мира».

 

 

«В Афганистан срещу нас са момчета, които в продължение на пет години са били жените, защото не носят чадра. На тези хора явно не им достига мъжество. Затова да се стреля срещу тях е два пъти по-весело».

News Front

 

Тагове: ; ; ;