В болшинството предградия на Дамаск започва да се възстановява мирния живот.
След установяването на контрола от сирийската армия над Западна Гута, днес още един регион в околностите на столицата е прочистен от ислямисти.
Над 450 бойци, които по-рано се намираха в град Al-Kiswah и селищата около него, се обърнаха към командването на ВС на САР с молба за амнистия.
Те са готови да прекратят многогодишната война в този регион при условие, че няма да бъдат подложени на наказателно преследване.
Днес сутринта представители на командването на ислямистите пристигнаха в щаба на 1-ва бронетанкова дивизия към ВС на САР, където от името на всички части подписаха споразумение за примирие.
Предалите се бойци, след предаването на оръжието на сирийските военни, са оставени в града, където ще чакат решението за по-нататъшната им съдба.
Миналата седмица това направиха около 2 хиляди джихадисти в Западна Гута, които бяха главно от ултрарадикалната групировка «Джебхат Фатех ал-Шам» (по-рано «ан-Нусра»).
Явно мощното настъпление на сирийското командване е подтикнала ислямистите към това решение.
В същото време в Източна Гута съпротивата срещу правителствената войска продължава да нараства.
Сирийските части разшириха зоната на сигурност около неотдавна освободения град Аl-Meida’ani.
По време на прочистването бе освободен района  Аl-Ma’amel и няколко заводи, намиращи се в тази местност.
Сирийската авиация подкрепя настъпващите правителствени войски, нанасяйки удари по базите на терористите в околностите на населените места Hawsh аl-Zawaherh, Otaya, Al-Zariqiyeh и в районите, които се намират до град Al-Meida’ani.
Предполагаше се включване в операцията на авиогрупата от крайцер «Адмирал Кузнецов».
Но след аварията, по време на която катастрофира тежкият палубен изтребител Су-33, очевидно руските самолети на този етап няма да бъдат задействани.
News Front

Тагове: ; ; ;