Eто какво публикува на официалната си страница във Фейсбук Илияна Йотова:

 

Средствата за справяне с мигрантския натиск по границата са в размер на 101 млн. евро, както е видно от отговора на мой въпрос до комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството, заявява Йотова

 

Обвинява ли Румяна Бъчварова в лъжа еврокомисаря Аврамопулос? Този въпрос зададе в профила си във Фейсбук Илияна Йотова към министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

 

Според новоизбрания вицепрезидент Бъчварова е изказала редица неверни тези, които лесно могат да бъдат опровергани с документи.

Йотова публикува и въпросните документи.

Ето какво написа в профила си във Фейсбук Илияна Йотова:

Сутринта, в предаването Тази сутрин по бТВ, Румяна Бъчварова в национален ефир изказа редица неверни (меко казано) тези. Малко по-късно продължи да ги тиражира на нарочна пресконференция. Те са лесно опровержими с документите, които публикувам тук:

1. Относно отпуснатите средства за справяне с мигрантския натиск по границата — видно от отговор на мой въпрос до комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството — г-н Авромопулос — е, че средствата са в размер на 101 милиона евро + 10 % съфинансиране от държавата, с което стават общо 112 милиона евро, след като са се наложили някои корекции върху договорената на 16.9.2016 г. в Братислава сума от 108 милиона евро. Числото 160 милиона напълно липсва в отговора. То беше широко тиражирано от правителството.

2. Дата на получаване на отговора от ЕК е 30 ноември 2016 г., т.е. преди 7 дни, а не преди два месеца, както твърди госпожа Бъчварова. Така че отговорът напълно и обективно отразява казуса с договорените средства.

3. По отношение на трите нови центъра — тази информация отново се съдържа в отговора на комисар Аврамопулос и не е мое измислено твърдение.

4. По отношение на поканата за посещение на ГКПП «Капитан Андреево», прилагам писмо от председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП — Клод Мораес — до председателя на ЕП — Мартин Шулц, в което г-н Мораес иска разрешение да бъда изпратена на тази мисия, в качеството ми на негов заместник-председател. Прилагам и отговора на председателя на ЕП Мартин Шулц, с който той дава исканото разрешение.

Обвинява ли министър Румяна Бъчварова комисар Аврамопулос в лъжа, защото числата относно отпуснатите средства и новите центрове се съдържат в неговия отговор?

Тагове: ; ; ; ; ; ;