Апелативният съд в Атина единодушно реши да се екстрадират в Турция трима от осемте военни пилоти, които потърсиха убежище в Гърция след опита за държавен преврат в Турция.

 

Ако бъдат екстрадирани, ще ги измъчват, заяви след заседанието на магистратите прокурор Капагяни и внесе обжалване на решението. По отношение на искането от страна на Анкара, адвокатът заяви, че обвиненията не са категорични за участието на военните в опита за преврат.

Няма нищо конкретно и всичко прилича на журналистически анализ, а не на съдебен иск, коментират юристи, запознати със случая. Утре ще се проведе трето заседание на Апелативния съд за останалите двама, съобщи кор. на БНР в Атина.

 

Искането на Анкара за екстрадация е на база на обвинения, че са участвали в опита за преврат и са отвлекли хеликоптер, както и че са свързани с опит за убийство на турския президент.

 

Осемте турски военни се приземиха с военен хеликоптер на 15 юни в Александруполис, като поискаха разрешение за кацане поради техническа повреда. След това незабавно поискаха политическо убежище. За нелегалното влизане в Гърция бяха осъдени на два месеца условно.

 

Съдебната битка продължава във Върховния съд. Същевременно адвокатите им съобщиха, че турските военни са отправили искане за политическо убежище и към още три европейски държави.

Според експерти Върховният съд няма да позволи екстрадиране поради заплаха за живота им.

Тагове: ; ; ; ; ;