Провалът на референдума в Италия и оставката на премиера Матео Ренци са много по-сериозна заплаха за бъдещето на Европейския съюз, отколкото Брекзит, пише Гидеон Рахман за The Financial Times.

Премьер-министр Италии Маттео Ренци во вермя специально созванной пресс-конференции по итогам референдума в Италии. 5 декабря 2016 года

В сравнение с решението на Великобритания да излезе от ЕС тежките последствия от италианското гласуване на този етап не са така очевидни. На пръв поглед италианците само гласуваха против конституционните реформи, които много експерти считаха да недоизмислени, пише журналистът.

 

«Но и Брекзит, и италианският референдум са част от една и съща история. В Европейския съюз цари напрежение, а излизането на Британия е най-яркото потвърждение за това. Набиращата темпове криза в Италия може да се превърне в сериозна заплаха за съществуването на ЕС. За това има политически, икономически и дори географски причини», — отбелязва Рахман.

Италия. Архивное фото

 За разлика от Британия, Италия бе една от държавите-основателки на ЕС и винаги активно е поддържала съюза. Но на фона на икономическата и миграционната кризи отношението на италианците към ЕС се промени силно. От 2008 г. Италия изгуби една четвърт от промишленото си производство, а безработицата сред младежта е почти 40 %. Не е изненада, че все повече италианци считат еврото за разрушително за страната, много икономисти са склонни да смитат, че общата европейска валута е лишила Италия от конкурентните предимства, се казва в статията.

Ренци е един от последните премиери с традиционна проевропейска позиция. Макар той и да критикува Брюксел за твърдата икономическа политика и липсата на подкрепа за хилядите мигранти, той бе настроен към диалог с ЕС. Новите политически партии, които очакват своя час, са настроени съвсем не така. Най-крупната опозиционна сила в Италия, обществено-политическото «Движение 5 звезди», иска независимост от Брюксел и е против елита, пише Рахман.

Италианците гласуват на референдум, 4 декември 2016 г.

 

Италианският популизъм е крайно опасен за ЕС и защото, за разлика от Британия, Италия се намира в еврозоната. И макар Брексизт да е болезнен и сложен процес, той не заплашва пряко съществуването на еврото и не носи в себе си заплахи за криза в цялата европейска икономика, което не може да се каже за гласуването в Италия, счита журналистът.

 

Най-реалната и близка заплаха е колапс в банковата система на Италия, който ще постови под въпрос платежоспособността на самата държава. Спасението на Италия в икономически план ще бъде значително по-сложно, отколкото Гърция — за това са нужни значително повече средства. А това на свой ред може да провокира политически бунт в немския парламент, особено на фона на предстоящите избори. В такава ситуация перспективите за крах на еврото ще бъдат много реални, уверен е Рахман.

Маттео Ренци. Архивное фото

Дори и ако политическият и икономически колапс да се избегне, пред ЕС се открива мрачна картина. По цяла Европа — в Испания, Полша, Франция и Холандия — се засилват десните партии, икономиката на Италия така и продължава да е в стагнация, а политическата система — се разпада на части, резюмира журналистът.

 

В неделя на Апенините се проведе референдум за конституционната реформа, предложен от правителството на Матео Ренци. Законопроектът предполагаше най-вече промени в ролята и функцията на Сената на Републиката, който трябваше да се формира от сенатори, избрани от областни съвети (72 съветника и 21 кмета) и от президента (пет човека). Предполагаше се Сенатът да се съкрати от 315 човека до 100 човека. В резултат пълномощията на законодателния орган биха били орязани до решаването на въпросите, свързани с провеждането на реформи и промени в конституцията.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;