Запазването на Европейския Съюз в сегашния му вид, до голяма степен зависи от предстоящите избори в Германия. Последствията от поражението на Ангела Меркел могат да се окажат мащабни за Европейския Съюз, смята политическият експерт Павел Салин.

 

 

 

132

 

 

 

Премиерът на Италия Матео Ренци, обяви намерението си да подаде оставка във връзка с резултатите на референдума за констируционната реформа, която не получи подкрепа от жителите на страната. Гражданите на Италия гласуваха срещу намалянето на ролята на Сената, и съответно срещу разширяването на пълномощията на правителството на страната. В страната европейските медии нарекоха резултатите от референдума » Втори Brexit».

 

 

 

 

 

131

 

 

И действително, взаимовръзката е налице. Европейците не желаят да подкрепят политиката на властите.

Европейският Съюз, като обединение издиша и се пропуква и заради напрежението с бежанската криза, и безиходността от нея. Във все повече страни ясно звучи остра критика по повод общата европейска политика, а недоверието расте с всеки изминал ден.

 

По-рано заради провал на референдума подаде оставка премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Поражението, което претърпя френският президент Франсоа Оланд няма да му позволи да се балотира за втори мандат. Кой е следващият?

 

 

На този въпрос отговори Павел Салин, директор на Центъра за политологически изследвания към Финансовия университет на правителството на Руската Федерация.

 

Според думите на експерта, ключова роля в европейското пространство ще играе рейтингът на канцлера на Германия Ангела Меркел. Както е добре известно, все повече недоволство чувстват както гражданите на Германия, предвид зачестилите актове на насилие, убийствата от мигранти и сложната обстановка заради бежанската криза.

 

 

 

 

 

» Сега динамиката и настроенията на европейското население, и в Германия в частност, е много голяма. За това, голяма вероятност има Меркел да не получи подкрепа, а ако това се случи, смятам, че бъдещето на Европа ще бъде поставено пред много голям въпрос.»-отбелязва Павел Салин.

 

 

 

По думите на експерта, политическите елити станали инициатори на създаването на ЕС и утвърдили демократичните процедури в Европа, сега получават от същите тези процедури, единствено сигнали за недоверие от страна на населението. Това се наблюдава и във Франция- с Оланд, и в Италия -с Ренци, Великобритания с Тони Блеър.

 

Съвсем възможно е, това да сполети и Германия. И тук последствията за проекта ЕС биха били мащабни, меко казано- констатира експерта.

Все повече се чувства желание за излизане от ЕС, държавите се чувстват обречени следвайки политиката и не виждат изход от кризата, въпреки опита на про-западните медии да «омекотят» напрежението и да скрият недоволството, то все пак съществува и расте. Хората искат сигурност. ЕС е по-нестабилен от всякога и не внушава доверие. Политическият език на европейските лидери губи стойност- заявленията все повече се разминават с реалността. Докато ни убеждават, че всичко е наред и под контрол, в Германия отново е изнасилено и убито поредното младо момиче. От мигранти.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;