Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се нахвърли върху Китай с критика за девалвацията на валутата, високите мита за американските стоки, а и заради строителството на военния комплекс в Южно-Китайско море.

Человек на фоне экрана с флагом Китая, Пекин. Архивное фото

«Питал ли ни е Китай, добре ли е за нас девалвацията на валутата, високите мита за нашите стоки, продавани в тяхната страна или за строителството на мащабния военен комплекс насред Южно-Китайско море? Считам, че не», — написа Тръмп в своя профил в Twitter.

 

По-рано Тръмп говори по телефона с ръководителя на администрацията на Тайван Цай Инвен. Предполага се, че това е първият телефонен разговор между новоизбрания президент и ръководител на Тайван от 1979 г., когато дипломатическите връзки между  администрацията на Тайван и Вашингтон бяха прекратени. Пекин реагира на този разговор с дипломатически протест.

 

В своите предизборни речи Тръмп се изказва рязко срещу Китай, в това число обеща да въведе мита за китайските стоки. В отговор на изявленията китайското издание The Global Times припомни на кандидата, че в случай на ответни мерки от страна на Пекин «поръчките за Boeing могат да бъдат заменени с Airbus.

 

Продажбата на американски автомобили и IPHONE в Китай могат да стигнат дъното, а броят на китайските студенти, които се обучават в САЩ, може да бъде ограничен.

 

В същото време китайските експерти са сигурни, че Тръмп «няма да прояви такава наивност» и няма да реализира предизборните си заплахи.

 

 

Освен това, един от най-чувствителните въпроси в отношенията между Пекин и Вашингтон са териториалните спорове за акваторията на Южно-Китайско море.

САЩ заявяват, че се придържат към неутрална позиция, но редица действия на американската страна са нееднократно осъждани и определяни като провокация от страна на Китай.

 

Китай и редица страни в региона — Япония, Виетнам и Филипините — имат разногласия по морските граници и зоната на отговорност в Южно-Китайско и Източно-Китайско морета. КНР счита, че Манила и Ханой съзнателно използват подкрепата на Вашингтон за ескалация на напрежението в региона.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;