В резултат на обстрел над военната болница в Сирия загина руска военнослужеща-лекар, още двама сътрудници са ранени. Министерството на отбраната на Русия заяви, че отговорни за гибелта на военнослужещата са терористичните групи, които Западът счита за опозиционни.
«Обстрел вели боевики «оппозиции»: в Алеппо под удар попали российские медики
 • Втора руска военнослужеща-лекар, която получи тежки рани в резултат на артилерийски обстрел от бойците в болницата към Министерството на отбраната в Алепо е загинала от получените рани, съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

   

  «Руските и сирийци медици направиха всичко, което беше по силите им за нейното спасение. Но тежките рани костваха живота на военнослужещата».

  В момента медиците се борят за живота на третия тежко ранен свой колега — детски лекар.

 •  

  Членът на комитета към Държавната дума на Русия по международните въпроси Елена Панина заяви, че обстрелът доказва, че «умерената опозиция» в Сирия са терористи.

  «Това за сетен път доказва, че там няма никаква «умерена опозиция», че това са бандити, международни терористи, които убиваха хората в Афганистан, Либия, Ирак. Това е страшно зло…Много жалко, че Русия практически сама води борба с това световно зло», — цитира думите на Панина РИА Новости.

   

  Независимият кюрдски политик Омар Хасун счита, че нападението над болницата доказва, че радикалните екстремисти нямат намерение да напускат града.

   

  «На фона на новините, че част от бандитските отряди водят тайни преговори с правителството за условията за капитулация и напускането им от източните квартали на Алепо, тази акция е абсурдна. Но всъщност днешният обстрел е доказателство за дълбокия разкол в редовете на терористите, едни от които са готови да положат оръжието и да се върнат към мирния живот, докато другите, най-радикалните, обявяват готовността си да се борят до край», — цитира думите на Хасун РИА Новости

   

 • «Преди час девет снаряди паднаха на територията на болницата. Тя тъкмо се подготвяше за откриване, но заради обстрела ще бъде вкарана в експлоатация утре. Обстрелването на жилищните квартали в западно Алепо продължава практически без прекъсване», — съобщи кореспондентът на RT Лизи Филан.

   

   

 • По време на обстрела над руската военна болница е пострадал журналистът от арабския телевизионен канал на RT Сомар Абудиаб.

  Абудиаб снима последствията от обстрела на болницата в района Ал Фуркан, когато стрелбата се възобнови.

  В резултат на това журналистът получи леки рани  в крака, останалите журналисти не са пострадали.

   

   

 • Кадри, заснети от кореспондента на RT от болницата.

   

 • По думите на Конашенков, кръвта на руските военнослужещи «е покрила ръцете на поръчителите на това убийство».

  «Тези, които създадоха, насърчаваха и въоръжиха тези зверове в човешки облик, наричайки ги за оправдание пред съвестта и избирателите си «опозиция». Да, да, на вас говоря, господа, покровители на терористите от САЩ, Великобритания, Франция и прочие съчувстващи им страни», -добави ген. Конашенков.

   

 • Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков обяви за смъртта на руски военни медици.

  «Днес от 12-21 до 12-30 ч., по време на прегледа на местни жители, медицинският городок при мобилната болница на Министерството на отбраната в Алепо бе подложен на артилерийски обстрел от страна на бойците. В резултат на пряко попадение на снаряд в приемното отделение на болницата една руска военнослужеща-лекар е загинала. Двама медицински работници са получили тежки рани. Пострадали са и местни жители, намиращи се там за преглед от лекарите», — каза той.

  Петя Паликрушева

   

   

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;