Съществуващата в САЩ съдебна система е основана на двойни стандарти и често позволява представители на елита да избягват суровите наказания, докато обикновените хора се преследват с цялата строгост на закона. Това заяви бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън в публикуваното интервю в онлайн-портала Yahoo News.

През 2012 г. Петреус бе принуден да подаде оставка от длъжността шеф на ЦРУ след като стана известно, че той е споделял секретна информация с журналистката Пола Бродуел.

 

Сноудън казва още, че екс-директорът на ЦРУ е разкрил пред Бродуел данни, които имат «значително висока степен на секретност» в сравнение с материалите, които бяха предоставени на журналистите от самия Сноудън.

 

Той отбеляза, че Петреус «е споделил тази информация не в името на общественото благо, а със своята любовница и биограф» в името на собствената си изгода.

 

Според Сноудън, става въпрос за секретни сведения за военните програми на САЩ, а също съдържанието на частните разговори на Петреус с американския президент.

 

Сноудън припомни, че властите са предявили към екс-шефа на ЦРУ обвинения само за дребно закононарушение. Петреус е признал вината си, след което го осъдили на две години условно и глоба в размер на 100 хиляди долара.

 

«Той не е бил нито ден в затвора, независимо от типа секретна информация, която разгласи», — отбеляза бившият сътрудник на спецслужбите, който е заплашен от дълъг затвор.

 

Едуард Сноудън, работещ като аналитик към Агенцията за националната сигурност на САЩ, през 2013 г. огласи сведения за методите на следене от американските спецслужби, в това число за нелегалното подслушване на преговорите на чуждестранни лидери.

 

Спасявайки се от преследвания от страна на властите в САЩ, Сноудъ помоли за убежище над 20 страни, в това число и Русия.

През 2014 г. той получи жителство в Русия за три години, от онзи момент и до днес се намира на руска територия. В САЩ Сноудън се преследва за нарушение на два члена от закона за шпионаж, по всяко от обвиненията го заплашва до 10 години затвор.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;