Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество за свободата на средствата за масова информация (СМИ) Дуня Миятович отговори на писмото-молба на агенция Sputnik да се вземат мерки, за да се спре ограничаването на свободата на медиите в Европейския съюз.

Студия международного информационного агентства и радио Sputnik. Архивное фото

Агенцията се обърна към международните организации — ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ и «Репортери без граници» — след приемането от Европарламента на резолюцията за противодействие на руските СМИ.

 

Президентът на Международната федерация на журналистите Филип Леру осъди документа като стъпка към «демонизация и цензура» и подкрепи инициативата на  Sputnik.

 

«Представителят отбеляза явната политическа оцветеност на документа», —  се казва в изявлението.

Павильон новостного агентства Sputnik на XIX Петербургском международном экономическом форуме

ОССЕ подчерта също, че резолюцията на Европейския парламент НЕ носи законодателен характер.

По-рано Европарламентът прие резолюция под името «Стратегически комуникации в ЕС като противодействие на пропагандата на трети страни», в която се твърди, че Русия подкрепя финансово опозиционни политически партии и организации в страните-членки на ЕС, използва фактора двустранни междудържавни отношения за разбиване на европейската общност.

 

Авторите на документа са включили Sputnik и RT, фонд «Русский мир и федералната агенция «Россотрудничество» към информационните заплахи за Европейския съюз и неговите партньори в Източна Европа.

 

От 691 депутати, които взеха участие в гласуването, в подкрепа на резолюцията гласуваха 304 човека, против — 179, въздържали се — 208. По такъв начин с болшинство документът бе приет, макар гласувалите «за» да бяха по-малко от половината.

Агенция Sputnik заяви, че резолюцията на ЕП е пряко нарушаване на свободата на СМИ и правата на човека.

 

Коментирайки документа, президентът на Русия Владимир Путин поздрави журналистите от  RT и Sputnik за резултатната работа. Той отбеляза, че резолюцията доказва очевидната деградация на представата за демокрация в западното общество.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;