Независимият кандидат Александър ван дер Белен има убедителна преднина в балотажа на президентските избори в Австрия.
Eвропа може да си отдъхне с облекчение, тъй като според първите прогнозни резултати либералът Ван дер Белен печели 53.6 %, а крайно десният Норберт Хофер набира 46.4 на сто подкрепа. Той призна поражението си  и поздрави съперника си за успеха, предаде ДПА, съобщи БНР.
 Когато гласува днес ван дер Белен заяви, че изборите ще са показателни за посоката, която ще поеме Австрия.
Според мен не става дума за избор между двама души, а за посоката, в която ще тръгне Австрия. Дали ще остане член на Европейския съюз и ще е наясно с отговорностите си, защото Европа трябва да се сплотява, а не да се разединява.
Норберт Хофер определя себе си като популист, който говори от името на тези, чийто глас умишлено се неглижира. Като президент той ще работи за промяна в ЕС по посока на неговата «децентрализация» и по-ефективна защита на националните интереси на държавите-членки. Хофер гласува като обяви, че не иска страната да напуска Европейския съюз:
Посланието ми към Европа е, че искам да променя съюза в позитивна насока. Не искам Австрия да го напуска. Но мисията на Австрия е да развие общността във второстепенно обединение.
Хофер се обяви и против членството на Турция в ЕС. «Трябва да сме партньори и приятели, но Анкара като член на общността ще предизвика големи поражения,» подчерта той.
Независимо, че ролята на президента на Австрия е по-скоро церемониална, вотът е от голямо значение, защото Хофер можеше да е първият крайнодесен лидер на страна от ЕС.
 Вотът е повторение на майския балотаж, резултатите от който бяха касирани заради нередности. На 22 май Хофер беше сочен за победител, но се оказа, че печели Ван дер Белен с едва 31 000 гласа. Партията на Хофер оспори в съда резултатите, заради процедурни нередности. Конституционният съд постанови, че партията има право и насрочи нов тур за 2 октомври. Тогава обаче се оказа, че заради дефектно лепило пликовете с бюлетините, подадени по пощата, се отварят сами. Затова властите отложиха гласуването за 4 декември.

Тагове: ; ; ;