На 2 декември стана ясно, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще назначи за ръководител на Пентагона генерала от морската пехота в оставка Джеймс Матис.

В Пентагона той се ползва с голямо уважение като учен и «много праволинеен човек», който понякога е упрекван заради излишно агресивната му риторика.

 

Роден е на 8 септември 1950 г. в град Пулман, щата Вашингтон. След средното образование и Централния колеж в щата Вашингтон постъпва на служба в Корпуса на морската пехота на САЩ (1972) и получава званието лейтенант.

Избранный президент США Дональд Трамп

Военно образование: школа към командния състав на морските десантни сили, командно-щабен колеж за морската пехота и Национален военен колеж. Преминал е през всички степени по стълбицата, започвайки от командир на взвод. Званието бригаден генерал Матис получава през 1998 г.

 

Участва в операциите «Несъкрушима свобода» в южен Афганистан срещу движението «Талибани» и терористите от «Ал-Кайда» след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ.

 

През 2003 г. се отличава в операцията «Иракска свобода» (сваляне на правителството на Садам Хюсеин в Ирак) — 20 хиляди морски пехотинци са под негово командване, те извършват рекорден марш от 500 мили за 17 денонощия.

 

 

През 2004 г. Матис получава званието генерал-лейтенант и оглавява Командването на разработките на плановете за бойно приложение.

През 2007-2010 г. вече 4-звездният генерал оглавява Междувидовото командване на въоръжените сили на САЩ и едновременно ръководи трансформацията на НАТО.

През 2010 г. Сенатът на САЩ с тайно гласуване назначава Матис за ръководител на Централното командване на въоръжените сили на САЩ — «за стратегическата интуиция и независимост на мисълта».

Избранный президент США Дональд Трамп встретился с Джеймсом Маттисом и Майком Пенсом

Автор е на пособие по тактика на морската пехота, инициира създаването на специален тренажор с площ 3 хиляди квадратни метра, моделиращ условията на войната в Ирак. Голям поклонник на философията (когато сменя местожителството си винаги пренася със себе си библиотеката от 6 хиляди тома).

 

След излизането в оставка през 2013 г. работи като консултант и като научен сътрудник в Института Хувър (мозъчният център на Станфордския университет).

 

Истината е, че за да утвърди Сенатът кандидатурата на Матис, Конгресът ще трябва да внесе поправка във фундаменталния закон, според който към момента на назначаване на поста министър на отбраната военнослужещият трябва да бъде в оставка на по-малко от седем години.

 

Аналогична ситуация в историята на САЩ има през 1950 година при назначаването на генерал Джордж К. Маршал.

Генерал Джеймс Матис. 2011 г.
News Front

Тагове: ; ; ; ;