Президентът на САЩ Барак Обама въведе санкциите заради Украйна с президентски указ, но Тръмп може да ги отмени. Затова украинците се страхуват, че новата администрация ще се откаже от санкциите през март.

 

Това пише Айзък Уеб в статия за Foreign Affairs.

«Доколкото Обама въведе свързаните с Украйна санкции с президентски указ, то Тръмп има възможност да ги отмени — или чрез свой указ, или просто да се откаже от идеята за тяхното продължаване. Това зависи в голяма степен от решителността на новата администрация: ако европейските държави почувстват, че Вашингтон е готов да отстъпи, ЕС може да отмени своя санкционен режим по отношение на Русия още през декември, когато на дневен ред ще бъде въпросът за тяхното продължаване.

 

На дневен ред е и въпросът за финансовата подкрепа на Киев от страна на Вашингтон. Както и в случая с американските санкции, срокът на действие на резолюцията на конгреса за временното финансиране на бюджета (а тя трябва да бъде приета на 9 декември) изтича през март: от този момент контролът над федералните разходи ще премине в ръцете на администрацията на Тръмп», — твърди авторът.

 

Доналд Тръмп официално спечели президентските избори в САЩ, уверено изпреварвайки Хилъри Клинтън. Така Тръмп стана  45-ият президент на САЩ.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;