В Германия се опасяват, че Русия се опитва да оказва влияние над изборите за бундестага през 2017 г., съобщи вестник  Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), позовавайки се на източник от правителството.
1

«Няма съмнения, че Русия масирано ще се опитва да оказва влияние върху предизборната кампания», — заяви за изданието източник от правителството.

Става дума за кибератаки и дезинформация, зад които може да стои Русия, пише изданието. То твърди, че на Германия й предстои да се сблъска с «предизборна кампания от ново качество».

 

Хакерските атаки могат да засегнат оператори на интернет мрежи, както се случи миналата седмица с компанията Deutsche Telekom, отбелязва изданието, припомняйки, че тогава без връзка останаха почти 900 хиляди абонати. Източникът от кабинета добави, че не изключва аналогични атаки в онлайн-мрежата на електростанциите, болниците и транспортните възли, пише изданието.

 

Прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на ръководителя на немското разузнаване за това, че ведомството очаква кибератаки над различни органи на властта в Германия по време на предстоящите избори, отбеляза, че Русия се сблъсква с хакерски атаки в предизборния период, които идват от Европа, в това число и от територията на Германия.

 

 

 

Тагове: ; ; ;