FAZ: Меркел съветва немците да свикват с «руските кибератаки»

Дата на публикуване: 05 12 2016, 05:19


FAZ: Меркель советует немцам привыкать к «российским кибератакам»

Кибератаката е трябвало да бъде извършена по целия свят, но най-напред тя засегна клиентите на немската телекомуникационна компания Deutsche Telekom.

 

Хакерската атака порази милиони хора и щеше да бъде още по-успешна, ако вредоносните програми бяха по-внимателно разработени, отбелязва изданието.

 

В този случай ползвателите на интернет щяха да бъдат поразени незабелязано, а всеки от тях щеше да послужи като източник за нова кибератака, която по такъв начин щеше да придобие грамадни мащаби. Но фактът, че проблемът бе разкрит за няколко часа, не е утешителен, пише изданието.

 

Остава усещането, че подобни атаки не могат да бъде спрени, пише авторът на статията.

 

Според него, няма повод за истерии по повод безопасността в мрежата, но на правителството на Германия трябва по-често да му се напомня, че е важно да гарантира надеждната защита на «критичната инфраструктура», — т.е. болниците, електростанциите, водопроводните системи и електрическата мрежа — защото този път от хакерската атака пострада такава крупна мрежа като  Deutsche Telekom.

 

«Трябва просто да се знае, че такива неща се случват и да се учим да живеем с това», — заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел и посъветва гражданите да се придържат към «определения суверенитет» по отношение пробивите в телекомуникационните мрежи и интернет.

 

Но не означава ли съветът «да живеем с това» точно загуба на суверенитет и загуба на свобода от възможността да формираш живота си независимо от техниката, пита изданието.

 

Както се казва в статията, от времето на кибератаката в Естония през 2007 г. стана ясно, че става дума за най-болезненото място за нанасяне на удари върху свободния свят. Хакерските атаки дават възможност за воденето на «хибридни конфликти», които Меркел неслучайно свързва с Русия, уверен е авторът. Той обръща внимание на това, че  Меркел би могла да спомене в този контекст и Китай.

 

«Тъмните мрежи на международната политика» скриват действително чудовищната практика, счита авторът на изданието.

Неотдавна имаше намеса в предизборната борба в САЩ, скоро нещо подобно ще се случи и в Германия, подчертава изданието.

News Front

Тагове: ; ; ; ;

Добавить комментарий