Въоръжените бандитски части, които държат контрола над източните квартали на Алепо, водят с представителите на правителствената армия тайни преговори за условията за капитулацията си, съобщи близкото до правителството на страната издание «Ал-Ватан», позовавайки се на собствени източници.

Боевики за группировки Джунуд аль-Акса на севере Сирии. Архивное фото

Изданието отбелязва, че след поредицата мащабни победи на военните в източната част на града сред радикалните групировки са избухнали разногласия. Както твърдят източниците, въпреки по-ранните си изявления, че отказват доброволно да напуснат контролираните от тях райони в мегаполиса, много от джихадистите вече са склонни да приемат ултиматума на властта.

 

На фона на тежките загуби терористите сипят обвинения един към друг, някои от тях вече водят тайни преговори с армията на Сирия за възможността да легализират статута си и да излязат от източните квартали на Алепо», пише изданието.

По-рано бойците в Източно Алепо отказаха да предадат оръжието си и мирно да напуснат града.

 

Според думите на представител на обединението «Фастаким» Закария Малхифджи, намиращ се в Турция, радикалите не виждат проблем в хуманитарните коридори за мирните жители, но самите те нямат намерение доброволно да изоставят позициите си и да напускат мегаполиса.

На территории военных училищ в Алеппо. Архивное фото

«Ал-Ватан» пише, че в ръцете на терористите остават по-малко от 35 % от територията на града, който бе завзет през 2012 г.

 

Понастоящем сирийската армия с подкрепата на съюзническите отряди на опълчението след тежки сражения се придвижва към Цитаделата — средновековната крепост, намираща се на височината над града. Както отбелязват експертите, контролът на армията над Цитаделата ще означава преломен, завършващ етап от операцията в Алепо.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;