На  2 декември новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще назначи генерала от морската пехота в оставка Джеймс Матис на поста ръководител на Пентагона.

 

Washington Post счита, че този избор е свързан с проблема за сигурността на САЩ — «политическия ислям», а изданието The Wall Street Journal отбеляза, че назначението може да се окаже неприятен сюрприз за Русия, защото Матис е «яростен противник на путинската политика».

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

Джеймс Маттис оглавява бойните мисии в Афганистан през 2001 година и в Ирак през 2003 г. Получава прозвището «Бясното куче» по време на битката за иракския град Ел-Фалуджа през 2004 г., тогава той командва една от четирите ударни бригади на морската пехота. Колегите го наричат още «Воинът монах» (Матис не е женен).

Последното място, в което служи 4-звездният генерал през 2010-2013 г. е Централното командване на САЩ, отговарящо за Близкия Изток и Централна Азия.

 

Кандидатурата на генерал Матис доказва, че икономическите интереси на САЩ и дългосрочната стратегия за «разширено сдържане» няма да позволят на президента на САЩ съществено да промени военно-политическата база на американското могъщество.

 

«Много праволинеен човек»

 

 

 

Главните моменти от биографията на генерала ни дават основание да осъзнаем, че Джеймс Матис има репутацията на един от най-влиятелните военни ръководители на своето поколение.

Две трети от своите 66 години той е отдал на военната служба, която е блестяща, според светогледа на американското общество.

Матис е известен като стратег и едно от най-«бесните кучета» на американския военен елит.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;