Има лица, които разпространяват информация и в чужди медии за подготвян атентат у нас. Ние сме направили всичко възможно, за да ги установим и да преценим защо се разпространява тази невярна информация. Лицата не са задържани, но сме установили кои са. Някои от тях не живеят в България. Това заяви в предаването «Нещо повече» вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

 

По-рано медиите цитираха изказване на Бъчварова от пресконференция, след като посети граничния пункт «Капитан Андреево» и лагера за мигранти в Харманли, че по дипломатически път у нас е пристигнала информация за 3-4 чужди лица, които са подозирани в подготовка за участие в терористичен акт, че лицата са установени и по тях се работи.

МВР и българското правителство винаги са давали подробна информация за получаването на средствата, отпуснати от Европейската комисия, и за начина, по който те ще бъдат пренасочени. Затова с днешната си изява госпожа Илияна Йотова не разбрах дали приключва предизборната си кампания или започва нова кампания за парламентарните избори, каза Румяна Бъчварова и поясни:

Въпросът, който тя е задала, е бил от дата 23-ти септември. В него дори тя самата отбелязва, че става въпрос за 160 милиона, които ще бъдат отпуснати на България, като е попитала за тази част — първата част, която беше одобрена от около 101 милиона — как ще бъде разходвана. Тя получава отговора два месеца и половина по-късно. В този период текат разговори, уточняват се проектите, които ще бъдат финансирани с тази помощ. Но в нито един момент българското правителство не е говорило за това, че ще се откриват нови бежански центрове.

Основната част от средствата ще отидат за повишаване на сигурността по границата, категорична е Бъчварова. Има и сума за възстановяване и ремонт на приемателните центрове в България и друга — за изграждане на капацитет за кризисна реакция — три площадки, които да бъдат обособени и осигурени с ток, вода, канализация и ограда, за да може да се реагира при увеличение на бежанския натиск, категорична е тя.

На площадките, на които ще могат да бъдат поставяни фургони или палатки, мигрантите биха престоявали не повече от месец, докато се установи какви мерки да бъдат предприети по отношение на статута им. Засега има решение една от тях да бъде застава близо до Лесово. Работи се по юридическото прехвърляне на собствеността, уточни Бъчварова.

Това е ситуацията и аз съм много учудена, че избраният вицепрезидент спекулира с тази тема, продължава да спекулира с тази тема, при това, без да си направи труда да попита българското правителство, ако уважава българските институции, какво е реалното състояние на преговорите.

Вероятно ще бъде разкрит още един щат за лекар в бежанския лагер в Харманли, заяви Бъчварова, която днес посети лагера.

В момента няма нужда и аз прогнозирам, че в следващите шест или седем месеца няма да има нужда да бъдат използвани, защото през зимните месеци спада миграционният натиск, освен ако не се случи нещо извънредно, което не зависи от нас, но ние сме длъжни да осигурим всички възможни условия и да поддържаме една готовност дори и в кризисна ситуация с по-висока степен на опасност, отколкото съществува в момента. Това е въпрос на отговорност и на планиране, а не на спекулация, както се опитва госпожа Йотова да го представи.

Бъчварова, която отговаря за коалиционната политика на ГЕРБ, е на мнение, че среща между партията и Реформаторския блок е необходима, след като президентът Росен Плевнелиев намекна, че ще връчи на Блока третия мандат за съставяне на правителство:

Мисля, че е добре да има такава среща, най-малкото защото Реформаторският блок са нашият основен политически партньор и ако бъдат в следващия парламент, ще си останат такива, но моето мнение е, че шансовете да се състави правителство и то да получи необходимата подкрепа и да започне да работи в този парламент, са изключително малки.

Тагове: ; ; ; ; ;