Умерената сирийска опозиция разглежда възможността за по-тясно сътрудничество с «Ал — Кайда» и други терористични групировки, съобщава вестник The Washington Post, позовавайки се на собствени източници от американската администрация и от самата опозиция.

Ситуация в Алеппо. Архивное фото

Изданието отбелязва, че противниците на сирийския президент Башар Асад се опасяват, че ще останат без американска подкрепа.

 

«Три години след като ЦРУ започна секретните доставки на въоръжение на въстаниците, борещи се срещу Асад, след поражението на бойното поле и заради опасения, че Доналд Тръмп ще им откаже помощ, десетки хиляди опозиционери разглеждат други алтернативи», — пише изданието.

 

По данни на изданието, «освен другите варианти, както съобщават американските официални лица, регионалните експерти и самите въстаници, се разглежда по-тесен алиас с по-добре въоръжената «Ал — Кайда» и други екстремистки групировки».

Ситуация в Алеппо. Архивное фото
Отбелязва се също, че става дума за вероятно придобиване на «по-мощно въоръжение от сунитските арабски държави от Персийския залив».
Освен това, както съобщава изданието, говори се «за използване на по-традиционна тактика, включително атаки на снайперисти върху сирийски и руски военни».

По-рано МВнР на Русия нееднократно заявява, че САЩ не са изпълнили задълженията си по реалното разделяне между умерената опозиция и терористите в Сирия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;