Президентът на Русия Владимир Путин сподели в ефира на програма «Итоги недели» по НТВ какво очаква Москва от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, за баланса на силите в света и за екс-премиера и бивш министър на външните работи на Русия Евгений Примаков.

Президент РФ Владимир Путин. Архивное фото

Тръмп достатъчно бързо осъзнава новото ниво на отговорност, която той вече носи като държавен глава, уверен е Путин.

«Тръмп беше търговец и предприемач. Днес това вече е държавен деец, днес това вече е глава на САЩ, една от водещите страни в света, една от водещите икономики в света, водеща военна държава. И доколкото той е успешен в бизнеса, това говори за следното: че той е умен човек. А ако е умен човек, това значи, че напълно и в достатъчна степен бързо ще осъзнае другото ниво на отговорност Изхождаме от това, че той ще действа точно от тези позиции», — каза руският лидер, отговаряйки на въпрос, ще може ли Русия да намери общ език с новия президент на САЩ.

 

Путин коментира също, защо по време на дискусиите за регулирането на ситуацията в Близкия Изток западните политици не искат да се вслушат в мнението на Русия и ожесточават риториката.

Трансляция ежегодного послания Владимира Путина Федеральному собранию

«Те слушат тези, чийто глас звучи достатъчно силно, за да бъдат чути. А ако това е някакъв незначителен елемент в международните отношения, то тогава, разбира се, някои ще имат временен успех, но играта така или иначе ще загрубее по отношение на тези, които те не считат за партньор с тежест», — каза президентът на Русия.

 

Както отбеляза Путин, сложната ситуация в Близкия Изток, в частност последствията от «арабската пролет», са предвидени от Евгений Примаков.

 

«Ако тогава се бяха вслушали в него, то може би нямаше да има такова развитие на ситуацията. Но трябва да кажем в прав текст, нашите възможности бяха ограничени тогава, не можехме да влияем в практически план върху развитието на събитията…», — каза руският държавен глава.

 

Президент РФ Владимир Путин выступает с ежегодным посланием Федеральному Собранию в Георгиевском зале Кремля. 1 декабря 2016

Както заяви руският лидер, по онова време ключовите играчи на международната арена вече не са се ориентирали на база  нормите на международното право, а изхождали само от своите геополитически интереси.

Но сега, подчерта Путин, ситуацията е променена:

 

«Считам, че за никого вече не е тайна, че много наши партньори предпочитат сами да прибягват до международното право, защото балансът в света постепенно се възстановява. Е, това е неизбежно! Опитите да се създаде еднополярен свят не се увенчаха с успех. Вече живеем в друго измерение», — каза президентът на Русия.

 

Русия ще защитава своите интереси, но, както и по-рано, ще се отнася с уважение към интересите на другите страни.

«Така смятаме да изграждаме нашите отношения с всички други наши колеги», — отбеляза Путин.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;