Във връзка с твърденията на някои националистически кръгове в Румъния (както впрочем и на някои крайни националисти в Русия), че на последните избори за президент Молдова, едва ли не, е направила «геополитически избор в полза на доминирания от Москва Евразийски съюз», известният молдовски политик и политолог Юри Рошка (бивш вицепремиер и зам. председател на Парламента и дългогодишен лидер на Християндемократическата народна партия ) заяви, че

 

«Русия е заинтересована от диалога с цивилизованите и коректни промолдовски политически сили, с които би могла да намери общ език и да установи взаимноизгодни отношения».

 

В подкрепа на своето твърдение, Рошка цитира председателя на Комисията по международна политика към Съвета на Федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) Константин Косачов, според който

 

«за пореден път и в поредната постсъветска държава станахме свидетели на това, как гласуването на вътрешни избори се превръща по същество в гласуване за избора на външнополитическата ориентация на държавата, който днес — в условията на изострилата се конфронтация между Русия и Запада, се оказва още по-драматичен, отколкото само допреди няколко години например. Лично аз не съм във възторг от това, защото смятам, че гласуването не бива да бъде проруско или прозападно, а най-вече промолдовско».

 

Според Юри Рошка (който между другото навремето също споделяше юнионистките идеи), думите на Косачов са своеобразно послание към молдовските политически елити:

 

«Москва ясно намеква на нашите политици, че не е нужно да раболепничат пред нея, т.е. че Русия е заинтересована в страната ни да управляват нормални, коректни и сериозни промолдавски сили, с които да може да намери общ език и да изгради взаимноизгодни отношения».

 

Той посочва, че Русия е достатъчно могъща държава, която е наясно със собствените си интереси и затова не се нуждае от нов сателит в лицето на Молдова.

 

От друга страна, бившият молдовски вицепремиер е убеден, че доминиращите в страната партии следва най-сетне да осъзнаят и да повярват, че Молдова може да се превърне в «самодостатъчна» държава, както от гледна точка на своята външна политика, така и на търговско-икономическите си отношения.

 

В тази връзка, той подчертава, че Молдова действително следва да направи «цивилизационен избор», който да включва установяването на отлични отношения с Русия:

 

«трябва да сме наясно за скромната си геополитическа тежест, като страна, затова сме длъжни изключително умело, мъдро, дипломатично и елегантно, но енергично да отстояваме и прокарваме своите национални интереси».

Петър Григоров

Тагове: ; ; ;