Европейската комисия предлага 5-годишен преходен период за отпадане на държавната регулация на цените на тока, съобщи кор. на БНР от Брюксел. Комисията представи мащабен законодателен пакет за повече възобновяеми източници и енергийна ефективност..

Евросъюзът готви радикална реформа на енергийния пазар във всички страни-членки с 8 законодателни предложения от 1000 страници.

Към момента в България, държавата определя цените на електроенергията чрез КЕВР. След влизането в сила на проектодирективата, страната ни ще има 5 години преди цената на тока да започне да се образува единствено на принципа на търсенето и предлагането. Според заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович това ще е от полза за потребителите:

Опитваме се да помогнем на държавите да преминат Рубикона. В много случаи правителствата са блокирали с реформата, защото секторът е чувствителен и има монополни интереси.

Междувременно докато тече преходния период Европейската агенция за сътрудничество с енергийните регулатори ще издава препоръки за методологията на определяне на цените, с която КЕВР ще се съобразява. България сама ще решава как да не допусне скок в цените на енергията за домакинствата и фирмите. Брюксел ще залага на възобновяеми източници и на приоритетно саниране на сградите, за да се пести енергия.

Новото еврозаконодателство ще задължи властите да гарантират равни права на всеки производител на енергия на пазара, а гражданите ще могат безпроблемно да променят договорите си, да сменят доставчика на ток и дори сами да произвеждат такъв.

Сегашната система е твърде скъпа въпреки рекордно ниските цени на енергийните суровини, смята още Шевчович:

Ние сме един от най-развитите региони от света и въпреки това все още 50 милиона души в Европа имат проблеми с плащането на сметките.

Тагове: ; ; ; ; ;