Из позицията на министър Румяна Бъчварова в предаването по bTV «Тази събота и неделя»:

 

По думите й при нови избори има възможност да се представят нови концепции и да се появят нови политически субекти

 

«Не приемам, че това беше слабо управление. Шест месеца след като станах министър предложих реформа в МВР. Реформата е абсолютно необходима, това е само началото на реформата. Много дълго се борих, реакцията срещу това беше много силна.

 

МВР беше най-често реформираната система.

 

ГЕРБ каза, «да», бихме подкрепили Патриотите, но става въпрос за сериозни политики, които на следващия ден се вижда, че са различни от това, което ние виждаме.

 

В първите две години имаше едно относително добро разбирателство между ГЕРБ и Патриотите. Но има нещо друго: не можеш да направиш кабинет с министри под наем. Трябва да имаш собствени кадри. И не можеш с едни хора, които са се справяли по една концепция добре, да ги накараш да работят по друга концепция. Има доста принципни въпроси. В случая мисля, че те станаха ясни.

 

Сега, когато е ясно, че президентът ще даде мандат на Реформаторите, тук става въпрос за финализиране на една конституционна процедура. Но стабилно правителство може да има тогава, когато зад  него има стабилно мнозинство. А всички видяхме, че след изборите пластовете се разместиха. Самият реформаторски блок, както стана ясно преди минута, може би не съществува в този си вид, с който влезе в управлението. И най-правилното решение е да отидем на нови избори, защото разместването на политическите пластове се усеща.

 

Дори с всички останали гласове на Реформаторския блок не може да има стабилно мнозинство. Мисля, че не е редно най-голямата политическа сила до подкрепи по-малка, значително по-малка. И не заради суетата на политиците, а зароди това, че зад голямата политическа сила стоят много повече хора, които може би няма да са съгласни.

 

Водещ: Защо се държите като безсмъртни? Питам ви, защото след 4 или 6 месеца, когато са ясни резултатите от изборите, горе-долу ситуацията в парламента няма да е по-различна от тази, която е в момента.

 

РБ: Така изглежда в момента, но тя изглеждаше по друг начин на старта на президентската кампания, а нещата се случиха по време на президентската кампания.

 

Имаме различна картина. При новите избори има възможност да се представят нови концепции, да се появят нови политически субекти, избирателите да преосмислят…

 

Фактът, че отиваме на избори, а това е тежко решение, показва, че не се страхуваме от това.

 

Убедена съм, че при едни следващи избори политическото представителство ще бъде по-добро от това, което е в момента — ще отразява актуалните обществени нагласи.

 

И тогава ресурсът за управление на следващото правителство, което и да е то, ще бъде по-сериозен и по-стабилен.

 

Не е възможен коалиционен кабинет ГЕРБ-БСП.

 

Особено след всички виждания, които БСП изрази по общата икономическа, по финансовата политика и основно по миграционната политика.

 

Господин Борисов каза ясно, че при ГЕРБ-ДПС също няма възможност за коалиция.

 

Вчера той направи едно изявление, че трябва да сме първа политическа сила, за да можем да направим кабинет.

 

Ще се коалираме с този политически субект, който е в център дясното пространство.

 

Това винаги е било казвано. Всичко останало е било политическо решение с оглед на обстоятелствата.

 

Така, както направихме коалицията през 2014 г. в един доста по-широк формат, но това бяха реалностите. С АБВ имахме доста сериозни различия. С Патриотичния фронт започнахме доста разграничени, с голяма дистанция, но в края си сближихме вижданията.

 

Това е по-скоро разбиране от страна на Патриотите, което даде резултат. Но от тук нататък темите са други, целите са други, започна да се забелязва това разграничение, раздалечаване».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;