Постепенно променящите се политически настроения в САЩ и Европейския съюз могат да доведат до това, че Москва да засили влиянието си над бившите съюзни републики, а самите страни «в периферията на Русия» да преосмислят своя настоящ външнополитически курс, пише американският частен разузнавателно-аналитичен център Stratfor.

Московский Кремль и Кремлевская набережная в Москве. Архивное фото

Явно днес — три години след началото на кризата в икономиката и влошаване на отношенията със Запада, ситуацията в Русия се стабилизира. Брекзитът през лятото на тази година демонстрира дълбокия разнобой в ЕС и изпрати надежда, че «отцепилите се членове» на ЕС ще блокират решението за продължаване на санкциите. И макар до момента всички страни да гласуваха за ограничителните мерки, резултатите от изборите в няколко европейски страни мога да подронят единството на ЕС по този въпрос. Между другото, победата на Тръмп на изборите в САЩ откри възможността за подобряване на отношенията с Москва и, както е напълно вероятно, отмяна на санкциите, се казва в статията.

 

Много от причините за «неуспехите» на Москва произлизат от 2014 г., когото Крим се присъедини към Русия, в източна Украйна започна конфликт, Западът въведе санкции, а цените на нефта паднаха два пъти. Много успехи, които Русия постигна по отношение бившите съветски републики за последното десетилетие, стигнаха до нулата, а в руската икономика започна «рецесия». В същото време такива страни, като Украйна, Молдова и Грузия, работеха над подобряване на връзките с ЕС и НАТО, се отбелязва в статията.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016
 Но на фона на настоящите събития в ЕС и САЩ бившите съюзни републики, както изглежда най-вероятно, ще преосмислят своята политика. Например, президентските избори в Молдова, в които победи проруският кандидат Игор Додон, показаха, че интересът на страната към сближаване с ЕС отслабва. И макара да е малко вероятно новият президент да успее да обърне страната към алианс с Москва, той все пак ще се опита да укрепи икономическите и политическите връзки с Русия. Грузия започва да смекчава позицията си за Абхазия и Южна Осетия. Нещо повече, Тбилиси след парламентарните избори, както се очаква, ще укрепи икономическото сътрудничество с Москва, твърдят аналитиците.

 

Що се отнася до Украйна, то Киев повече не може да разчита на «непрекъсната» икономическа и политическа подкрепа от страна на Запада.

 

Разбира се, малко е вероятно в Украйна да изберат «проруски лидер» на фона на конфликта в Донбас, но променящите се политически условия в ЕС и САЩ могат да заставят украинските правителства да смекчат позицията си по Минските споразумения и да изберат «по-примирителен подход» при преговорите с Русия за ситуацията в Донбас. Паралелно Киев може да се опита да засили «военната интеграция» с Полша и Прибалтика в случай, че членовете на НАТО, главно САЩ, намалят своето присъствие в Централна и Източна Европа, се казва в материала.

Президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили

 

Не е изключено и съюзниците на Русия в постсъветското пространство също да преосмислят своята външнополитическа позиция. Според аналитиците, в последно време Белорусия «се е стоплила» в отношението си към ЕС, макар всичко отново може да се промени. Още един съюзник на Русия — Армения — постави под въпрос «непоколебимата вярност» към Москва след изострянето на конфликта в Нагорни Карабах през пролетта на тази година. Но ако ЕС и САЩ създават за Москва «по-малко предизвикателства», тя ще има повече възможности, за да се превърне в главен арбитър в спора между Ереван и Баку се казва в статията.

 

Дори страните, които оставаха относително неутрални в противодействието между Русия и Запад могат да променят позициите си. Например, Москва неотдавна проведе преговори с Узбекистан и Азербайджан за сътрудничество във военната сфера. Русия може да се активизира и по посока на евразийската икономическа интеграция и ЕврАрЕС и ОДКБ, особено на фона на това, че разногласията в ЕС пречат за развитието на програмата «Източно партньорство», отбелязват аналитиците.

Стрелба от ПЗРК «Игла» от бронеавтомобил «Тигър». Учения между страните от ОДКБ «Рубеж-2016»

 

По такъв начин в следващата година Русия има шансове да засили влиянието си в много страни от постсъветското пространство, макар то да е не толкова силно, колкото преди 2010 година.

Дори ако Западът отслаби антируските санкции, САЩ и НАТО едва ли ще спрат да подкрепят съюзниците си в «руската периферия».

 

Но настоящите политически трансформация в Европа и Америка могат да предоставят на Москва значително по-голямо пространство, за да възстанови тя позициите си в Евразия, пише Stratfor.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;