Официалният представител на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков коментира изявлението на прессекретаря на британския премиер Тереза Мей за това, че Русия пречи на доставката на хуманитарна помощ за жителите на Алепо, защото не се съгласява да се прекрати огъня.

На территории военных училищ в Алеппо, которая была освобождена сирийской армией от боевиков. Архивное фото.

Конашенков припомни, че сирийската войска е освободила почти половината квартали в източно Алепо, където живеят над 90 хиляди човека. Още почти 28 хиляди мирни жители, сред които половината непълнолетни деца, са избягали в безопасните райони на града.

 

Жителите на източните квартали ежедневно получават помощ от руския Център за примирие и от сирийското правителство, добави той.

 

Лондон за цялото това време в Сирия не отдели «нито грам брашно, нито една таблетка лекарства и нито едно одеяло», заяви Конашенков.

 
«Затова, ако правителството на Великобритания наистина иска да изпрати на жителите на източните райони хуманитарна помощ — условията за това са следните: кажете къде е заседнала помощта ви, за да я измъкнем. Ако британската помощ за Алепо липсва — не пречете на другите да помагат», — подчерта официалният представител на Министерството на отбраната.

Той зададе въпроса: чие точно мнение изразява прессекретарят на британския премиер — своето или на Тереза Мей?

Излиза, че правителството на Великобритания на базата на русофобията е изгубило обективната представа за случващото се в Сирия, в това число и в Алепо», — завърши Конашенков.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;