Бързите избори не са добро решение за България, каза президентът Росен Плевнелиев в «Панорама» по БНТ.

 

Конституцията е здравият възел, на който ще стъпим. Направих консултации с всички политически партии, след това и Консултативен съвет за национална сигурност. Бързите избори в момента не са добро решение за България. Четири от представените парламентарни сили — ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ, не вярват, че това Народно събрание има някакъв потенциал и шанс за живот, така че трябва да се върви към предсрочни избори.

 

Още в първия ден, когато правителството подаде оставка, посочих, че политическа криза има. За съжаление сме точно в тази ситуация, в която шансът за съставяне на правителство става все по-малък. Като президент нося своята голяма отговорност. Някои гласове казаха президентът да спре дотук и да остави на следващия да довърши. Сега се очаква държавният глава за 50 дни — до 22 януари, да спре при ситуация, в която имаме правителствена криза, която може да прерасне и в парламентарна. По конституция всички процедурни срокове ще бъдат спазени.

 

Имам добър диалог с новия президент и искрено му желая успех. Предложих му дори съвместна формула за съставяне на правителство при споделена отговорност, тъй като следващото служебно правителство вероятно ще работи 5 месеца. Един месец с мен, останалите 4 — с него. Предложих му, ако иска, да нося отговорността си до 21 януари. Г-н Радев ми се обади и каза, че предпочита варианта аз да си нося отговорността до 21 януари. Ще действаме така. Не бива да се иска друго от него, защото той още не е встъпил в длъжност. Но сега сме в по-специфична ситуация — на президента Плевнелиев, който си отива, и на президента Радев, който ще встъпи в длъжност. Не исках, но имаме служебно правителство, което чука на вратата. Радев избра вариант да не бъде смесена отговорност.

 

Това ще е правителство, за което аз ще нося своята отговорност, а след 21 януари — той. На въпрос на водещия Бойко Василев на кого ще връчи третия мандат, ако и вторият бъде върнат от Корнелия Нинова, президентът отговори: Да кажем, че и вторият мандат няма да бъде реализиран. Третият мандат ще бъде и последният в моя мандат. Един процент шанс може да бъде и 100 процента шанс. Мога да го дам на този, който има шанс да направи правителство.

 

Но няма как да дам мандата на друг, който ще постави под въпрос европейското развитие на България, членството на страната ни в НАТО.

 

Няма да го дам на тези, които не могат да ме убедят, че ще следват това, за което аз съм работил през всички тези години. С голяма степен на вероятност ще дам третия мандат на Реформаторския блок. Моето убеждение е, че има още какво да се свърши в 43-ото НС. Опасявам се, че в 44-ото ситуацията може да е още по-лоша. В САЩ Тръмп донякъде легитимира бъдеща позиция на Русия, която да е позиция на още по-големи амбиции.

 

Вярвам, че бъдещето на България е не на Изток, а на Запад.

 

Среден път просто не виждам. Аз избрах България да върви на Запад и да има своето европейско развитие.

 

В Европа кризите са 11 и нито една от тях не е решена. Затова е добре България да стои стабилно.

 

Изборът на България е изборът на Левски, на будителите, на революционерите, на тези, които вградиха европейските ценности във фундаментите на третата българска държава. Всичко останало е национално предателство.

 

Съставянето на това служебно правителство е изключително трудна задача.

 

Още повече става ясно, че вървим към две служебни правителства. Аз не го исках, а и никой не може да ме обвини, че вървя към някакъв печален рекорд да съставя 3 служебни правителства при мандата си. Служебното правителство, назначено от мен, няма да прави избори. Ще ги прави служебното правителство, назначено от Радев. НС продължава да работи, но в него вече всички са в опозиция. Вижте министрите, които назначих в предишните две служебни правителства. Млади хора, учили в чужбина.

 

Вижте една Илиана Цанова — два пъти вицепремиер на България. Няма да е лесно, но ще благодаря на всеки, който от трибуните, от телевизионните студиа помогне.

Плевнелиев категорично отрече, че стремежът му е да стане еврокомисар след края на мандата си.

 

Как си представяте, че служебно правителство, назначено от мен, ще ме назначи за еврокомисар. Това е абсолютен конфликт на интереси.  Апелирам към министър-председателя Бойко Борисов да вземе решение и да избере човек, тъй като от 1 януари трябва да се номинира еврокомисар.

 

След края на мандата си Плевнелиев обясни, че остава посветен на европейското и демократичното развитие на България, ще бъде активен и у нас, и навън. Държи да бъда полезен до последния си ден.

 

Не ме интересува позицията на еврокомисар. Аз съм президент, а не кандидат за еврокомисар.

 

Трудно е в политиката някой да чуе една добра дума. Искам да благодаря на 43-ото НС, защото извървяхме голям път. Икономиката върви нагоре, безработицата е на най-ниски нива. Некоректна е оценката, че сме се скарали с премиера.

 

Ние вървим в един синхрон, въпреки че се надявах, че ГЕРБ ще се опита да състави правителство.

 

Гордея се, че работих с Борисов, ще работим добре до последния ден.

 

Може би по ирония на съдбата ще си тръгнем и заедно. Ще видим какво ще стане. За референдума, организиран от «Шоуто на Слави», Плевнелиев обясни, че той също е участвал в референдума и призовал българските граждани също да го направят. Но това не означава, че не съм гласувал по съвест. Аз съм за задължителното гласуване, но не за мажоритарния вот.

 

Според мен той няма да доведе до нищо добро в България. Ако се бърза, това ще бъде с трагични последици. Не пожелавам на ген. Радев да прави избори със служебно правителство с промени, писани на коляно, набързо,  с някакви сценаристи. Когато едни сценаристи хулят Конституционния съд, късат снимката на държавния глава, не е добре. Те може да казват, че щом народът е казал, че всички трябва да носят зелени гащи, така трябва да бъде. Какво става с тези, които носят сини. Така почват големите драми в едно общество. Има проблем и той не бива да бъде замитан под масата. Народните представители трябва да си дават сметка какво ще стане, ако се подчинят на диктата на улицата.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;