Според новия държавен глава на Молдова Игор Додон (спечелил президентските избори през ноември 2016), негова основна задача ще бъде възстановяване единството на обществото.

 

В телевизионно интервю той заяви:

 

«Неслучайно посочих и ще го кажа отново, че не можем да се откажем от добрите си партньорски отношения с Европейския съюз. Освен това ще запазим безвизовия режим с Румъния, както и двойното гражданство, но само за обикновените хора, а не и за държавните чиновници. Работейки за запазване на нормални отношения с Европа обаче, ни сме длъжни максимално бързо да възобновим стратегическото партньорство на Молдова с Руската Федерация».

 

Президентът е убеден, че гарантирането на баланса в отношенията с ЕС и Русия е най-важното, което следва да направят новите управляващи в Кишинеу:

«В последно време допуснахме във външната си политика прекалено силен уклон към Европа и Запада, като цяло. Затова сега е необходимо да възстановим баланса в молдовското общество и ще го направим за сметка на партньорството ни с Русия».

 

Новият държавен глава на Молдова увери съгражданите си, че интересите на страната ще играят приоритетна роля при формулирането на нейната външна политика. В тази връзка, той подчерта, че отказът от партньорските отношения с ЕС е невъзможен, но те не бива да стават пречка за изграждането на добри стратегически отношения с Москва.

 

Естествено, централно внимание в изказванията си, Додон отделя на отношенията със съседна Румъния.

 

Според него, в Букурещ вече би трябвало да са наясно, че юнионистките идеи (т.е. идеите за обединяването на Румъния и Молдова), към които се придържат някои политически партии и в двете страни, са обречени.

 

В тази връзка, Игор Додон призова Румъния да се примири с това, че нито през 2018  нито когато и да било по-късно, няма да има обединение между двете държави. Както е известно, мнозина в Букурещ разчитаха, че евентуална победа на съперника на Додон — кандидатът на «Действие и Солидарност» Мая Санду, ще позволи «сливането на двете румънски държави», т.е. поглъщането на Молдова от нейната западна съседка.

 

Там са наясно, че Додон е твърд противник на «обединението» и на «юнионистката идея», затова, както подчерта и новоизбраният президент, «ще им се наложи да подпишат договор за границата между нашите две държави».

 

Що се отнася до решаването на въпроса с т.нар. Приднестровие, което се откъсна от Молдова още преди почти четвърт век, Игор Додон е категоричен, че районът си остава част от Молдова и той няма да допусне превръщането му в «нов Калининград».

 

За целта, президентът предвижда да стартира нови преговори с властите в Тираспол с цел да бъде постигнато споразумение за възстановяване териториалната цялост на страната.

Петър Григоров

Тагове: ; ; ; ; ; ;