Европол публикува доклад относно опасността от терористична заплаха в Европа. Припомняме, че за такава опасност неофициално излизаше информация много по-рано, просто явно специалистите са искали да я проверят и да избегнат всяването на паника, но въпреки това все пак са взели решение, да поставят обществеността в известност. Много европейски медии съвсем умишлено омаловажават темата, което носи съществена опасност за гражданите на страните. Това, че не се говоро достатъчно по даден проблем, никак не означава, че проблем няма.

 

 

 

 

2

 

 

 

 

Още преди публикуването на доклада, самите терористи от различни групировки отправяха заплахи и предупреждения за скорошни атаки в европейските страни, в това число и към България. Във връзка със задълбочаването на мигрантската криза и усилването на военния конфликт в Сирия, ситуацията действително е непредсказуема, а опасността не трябва да бъде подценявана, както и информацията за възможна опасност да бъде укривана.

 

 

 

 

В доклада си Европол посочва, Франция като  ключова цел за терористите. Отбелязва се, че Франция, за последните 4 години, е поела значителни удари от терористите.

 

 

Според мнението на представители на Европейската полицейска агенция, тази тенденция се запазва, въпреки, че терористите са достатъчно изобретателни и трудно предссказуеми.

 

Уточнява се още, че основната причина, заради която терористите атакуват именно Франция, е образът на страната като основен носител на европейските ценности, демокрация, човешки права и т.н.

Освен това, в доклада се казва, че важен фактор се оказват и редицата закони, забраняващи носенето на бурки, хиджаби и други атрибути закриващи лицето.

 

 

 

 

За немаловажно от Европол смятат и значителната роля на традиционните връзки на Франция с държавите от Северна Африка и Близкия Изток. Според мнението на авторите на доклада, които сякаш пишат съчинение-разсъждение на тема» Тероризъм в Европа», точно този аспект оказва влияние на избора на терористите. Заедно с това се отбелязва, че в рисковата група попадат още Великобритания, Германия, Белгия и Холандия. До тук, нищо ново.

 

 

В доклада още се казва, че терористите от забранената в Русия и редица страни терористична групировка » Ислямска държава» могат да избират Либия, в качеството й на нов плацдарм.

 

 

 

 

Не се споменава обаче, какви са рисковете конкретно за България, тъй като тя е най-близо до Турция, и съответно се превръща в лесен маршрут за терористите, които могат да се промъкнат под прикритието на бежанци. В страната продължават масовите протести срещу приемането на бежанци и миграционната политика на ЕС.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;