WikiLeaks публикува 90 гигабайта документи относно разследване дейността на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND)  и сътрудничеството й с Агенцията за националната сигурност на САЩ.

Протестующие у строящегося здания штаб-квартиры внешней разведки Германии (BND)

Само публикуваните документи са 2420 броя. Бундестагът ги е изпращал на различни правителствени служби, в това число на BND, Федералното ведомство за защита на конституцията (контраразузнаването) и Федералната служба за сигурност в сферата на информационните технологии.

 

WikiLeaks съобщава, че подборката на документите включва споразумения между BND и АНС, документи за вътрешни процеси в немското разузнаване, а също детайли за тясното сътрудничество между агенциите.

Штаб-квартира внешней разведки Германии (BND). Архивное фото

 

За  мащабите на програмите за следене на спецслужбите на САЩ стана известно след разобличанията на Едуард Сноудън. В частност, изясни се, че американските спецслужби са шпионирали стотици хиляди граждани на Германия и са подслушвали мобилните телефони на канцлера Ангела Меркел. BND, която се подчинява пряко на канцлера, е помогнала на американците да следят целите си в Европа.

 

В бундестага е създаден специален комитет, който се занимава с разследване на този скандал. До момента разследването не е получило от специалните служби пълните списъци на обектите (т.нар. селекторни списъци), над които се е провеждало следене

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;