Америка все повече изостава от Русия и Китай в технологичната надпревара по разработката на хиперзвукови ракети, пише Washington Free Beacon, позовавайки се на изследване на ВВС на САЩ.

Дежурный расчет Ракетных войск стратегического назначения. Архивное фото

«КНР и Русия вече провеждат изпитания на високоскоростни маневриращи въоръжения, които са опасност за американските сили с предно базиране и дори за континенталната част на САЩ», — се отбелязва в документа.

 

Американските военни за първи път признават в документи своята тревога по повод руските сили в глобалната надпревара във въоръженията.

 

Съревнованието стартира около разработката на хиперзвуковите ракети, които целят нанасяне на ядрени и конвенционални удари, отбелязва изданието. Тези устройства са способни да летят със скорост пет пъти по-голяма от скоростта на звука и да маневрират, избягвайки наличните системи на ПРО, които са разработени за противодействие на балистичните ракети.

Американский противоракетный комплекс системы THAAD. Архивное фото

Председателят на отдела за разработка на доклада Марк Луис отбелязва, че новото въоръжение на Москва и Пекин може да коригира мнението на американските военни по отношение на стратегията за «глобалната бдителност» и върху понятията за военна  мощ…

 

«Настъплението и отбраната — това са две страни от един медал. Както и в годините на студената война, единственият надежден инструмент за сдържане на хиперзвуковите ракети може да бъде заплахата от симетричен контраудар», — цитира изданието думите на Луис.

 

Според генералния директор на руската корпорация «Тактическо ракетно въоръжение» Борис Обносов, хиперзвуковото оръжие може да се появи в Русия в началото на следващото десетилетие.

 

Както е отбелязано в новата концепция за външната политика на Русия, подписана от президента Путин преди дни, Москва е за конструктивно сътрудничество със САЩ в сферата на контрола над въоръженията, но преговорите за по-нататъшното съкращаване на стратегическите настъпателни сили са възможни само с отчитане на всички фактори, влияещи върху стабилността.

В тази връзка концепцията оценява като заплаха за Русия глобалната система на ПРО на САЩ.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;