За арменският народ казват, че е първият който принася себе си в жертва, за да отстои християнството и вярата.

Трагедията наречена геноцид над арменският народ, превръща духа на тази нация в силен, и винаги готов да се бори за справедливостта, за живота и за мира.

Арменците, които с цялата си любов, възраждат като феникс народа си, живеят по целия свят- арменски диаспори има във всички точки на планетата, дори и в най-горещите към днешна дата.

И винаги са чувствителни към чуждото страдание, вдъхновявайки със смелостта си. Затова, арменците в Сирия, показват на целия свят не на думи, а на дела, че само с общи усилия светът може да победи тероризма.

 

 

 

 

 

 

111

 

 

Международният журналист и експерт по Близкия Изток Аббас Джума, разказа в ефира на радио 

Sputnik Армения, за участието на армрнците в Сирия в борбата срещу терористите.

 

Голяма част от арменците живеещи в Алепо, са оставили родните си домове, за да дойдат и да помагат на сирийския народ. Част от тях идват направо от Армения, други от Ливан, Европа и САЩ.

 

По думите на международния експерт, арменците в Алепо вземат и достатъчно активно участие във възстановителните работи, във вече освободените от терористи территории.

За арменците, отнасянето с грижа и любов към историческата памет, към културните паметници, е заложено от духа на предците им успели да възстановят и запазят арменския народ, въпреки тежките изпитания. За това тяхното присъствие там дава особена сила на бойния дух на сирийския народ.

 

 

 

 

 

4

 

 

3

 

 

2

 

 

 

 

 

Освен това, арменски отряди дават бойни дежурства, пазейки не само райони в, които живеят арменци, но и дори защитават райони в, които се пазят мусюлмански светини, защото имат уважение към културата, религията, вярата.

Не малко от тях, се сражават с терористите по най-горещите точки на бойни действия, рамо до рамо със сирийците.

 

В действителност положението на арменците в онези райони, които бяха завзети от терористите, също беше повече от тежко, а ситуацията в самият Алепо, е изключително тежка дори в районите, които вече са освободени от терористите.

 

 

6

 

 

 

Гражданското население живее без вода, без електричество, практически без никакви продукти, но въпреки ужасът от войната, всички вярват, че ще победят злото и ще настъпи мир.

 

 

 

 

«За арменците в Сирия искам да кажа, че това са възхитителни, достойни за уважение хора. Това са сигурно най-истинските патриоти в страната, в която живеят, и която са готови да защитават с оръжие в ръка, рискувайки живота си, влизат в боя вдигайки гордо арменският флаг…това е удивително и достойно за уважение»- каза журналистът Аббас Джума.

 

 

7

 

 

 

 

Неотдавна сирийските кадрови части в Алепо напълно освободиха от терористи и въоръжени бандформирования градските квартали Бостан Паша, откъдето периодически се обстрелваше арменският район Нор Хюри. Боевете за Бостан Паша продължиха повече от месец, разказват местните жители, и накрая, терористите отстъпиха отегляйки се в посока Турция.

 

 

И така, докато от ООН умуват по сирийският въпрос и говорят, има достойни хора, които на дела правят повече от всякакви хуманитарни мисии. И докато има такива хора, светът ни има шанс.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;