Сенатът на САЩ на заседание в четвъртък прие законопроект, който продължава санкциите срещу Иран с десет години. За приемането на документа са гласували преобладаващото мнозинство от сенаторите.

 

По-рано палатата на представителите почти единодушно гласува за продължаване на санкциите. Случилото се е продължение на решението на президента Барак Обама, който продължи режима на американските санкции срещу Иран с една година, курсът стартира през 1979 г. Но конгресмените изразиха становище за по-дълго действие на ограничителните мерки.

 

Сега документът ще бъде изпратен на президента на САЩ Барак Обама, който, както се очаква, ще го подпише преди напускането на поста на 20 януари.

Законопроектът за санкциите бе приет през 1996 г. и насочен срещу енергийната индустрия на Иран, за да се попречи на създаването на ядрено оръжие. Срокът на действие на закона завършва през декември 2016 г. Независимо от споразумението с Иран, конгресът и президентът искаха да оставят закона в сила, за да имат възможност да върнат санкциите, ако САЩ стигнат до извода, че Иран нарушава споразумението.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;