Министерството на отбраната на САЩ изразява тревогата си от ръста на напрежение на границата между Крим и Украйна и призова Москва и Киев да избягват провокациите на фона на ракетните учения на украинските военни.

Ракетные учения вооруженных сил Украины близ Крыма

Ракетните стрелби в рамките на ученията стартираха в четвъртък в южна Украйна. Военните провеждат изпитания на управляеми зенитни ракети със среден радиус на действие С-300. Украинските военни заявиха, че най-близката точка на съпрокосновение с въздушното пространство над Крим по време на ученията е не по-малко от 30 километра.

 

Представителят на Росавиация съобщи, че Украйна е пуснала ново авиационно уведомление, според което зоната на ракетните стрелби в Черно море се премества в неутрални води и териториалните води на Русия вече не се нарушават. От Министерството на отбраната на Украйна съобщиха, че в петък имат намерение да проведат учението в пълен обем.

 

«Призоваваме двете страни към търсене на дипломатическо решение и избягване на провокативните действия или риторика, които могат да повишат ескалацията на ситуацията», — заяви официалният представител на Пентагона Мишел Балданц.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;