Завесата около тайнственото изчезване на италианския предприемач Серджио Занотти, 56 години, похитен в Сирия от група самозвани или реални терористи, за които няма почти нищо известно става още по -плътна.

Както съобщиха италиански медии, след като всички редакции на News Front: английска, руска, сръбска, българска, испанска, немска разпространиха получената информация, за да се помогне за спасяването на човешки живот, италианецът действително е изчезнал, след като е заминал в Турция около средата на април тази година. От там следите му се губят.

 

 

 

 

34

 

 

Видеото, което получи ръководителят на английската ни редакция, беше разпространено и изпратено не само до колеги журналисти, но и на виманието на Външно министерство Италия, които се заеха с въпроса.

От кадрите на видеото се вижда, че плененият е поставен на колене, зад него е терорист с оръжие и закрито лице, а Серджио Занотти се обръща на родния си език към правителството на Италия, молейки да спасят живота му, а в руцете си държи бял лист с изписана дата 15 ноември 2016- за потвърждаване явно на заснемането. Италианецът е в плен вече 7 месеца.

 

 

 

 

 

 

 

Нашето издание получи видеото на 22 ноември, и беше публикувано, обаче в италианските средства за масова информация информацията излезе едва след седмица, на 29 ноември, италианските медии разпространиха и самото видео. Твърде много време, за самият италианец, за чиято съдба до този момент, все още нищо не е известно.

 

 

 

3

 

 

 

 

След като беше получено потвърждение за публикацията, на въпросът ни, как италианското правителство ще се свърже с терористите и какви са техните искания, Алмед Меди или Абу Джихад, както се представи- джихадист отговарящ за европейските пленници отсече: » Италианското правителство ще намери начин как да се свърже с нас, Вашата работа е да го разпространите. Защото те първо действат имено така- правят контакт с медиите, и след това убиват. Абу Джихад беше написал и следното: следващото видео, ако няма реакция, ще е с отязана глава.

Страшни реалности на нашето време- извратеното съзнание на тероризма си играе умело със страховете на хората,

 

 

 

2

( снимка от Facebook профила на похитеният италианец, за чиято съдба все още няма нищо известно)

 

 

 

33

( снимка на паспорта на Серджио Занотти изпратена от терористите)

 

 

 

 

В разговора с терориста няма никакво споменаване за откуп или за възможното освобождаване на Серджио Занотти, а самият джихадист Абу Джихад твърди, че изпраща видеото защото иска » да помогне на човека», за това даде да се разбере, че не иска никакви финансови компенсации, въпреки, че » обикновено СМИ плащат 100 000 евро за такива кадри». Тогава какво искат терористите? Какво се случва с италианеца?

 

 

Изданието Sputnik се обърна към ръководителят на международна информационна агенция News Front  Константин Кнырик ( Константин Книрик) за разясняване на ситуацията, която все още остава доста мъглива.

 

 

 

Sputnik: Бихте ли могли да разкажете за всички етапи на цялата история, която доведе до публикацията й?

 

 

 

 

 

 

Константин Кнырик: Получихме видео от «джихадиста» на 22 ноември, но не го публикувахме веднага. Отначало проверихме истиността на самия италианец, профилите му в социалните мрежи , и се оказа, че те не са активни от пролетта, тоест от момента на изчезването му. След това, проверихме с италиански колеги истиността на видеото и информацията, която ни беше предадена: дали наистина става въпрос за италински гражданин, истинска ли е снимката на паспорта, и чистота на езика.

 

 

 

След като изяснихме всичко това и се убедихме в истиността на видеото, разбрахме, че можем да помогнем на човека и публикувахме кадрите на нашия YouTube канал и на всички многоезични версии на нашия сайт.

Едновременно с това, изпратихме всички получени материали на пощата на Министерство на Външните работи на Италия, за да могат те, да дадат пълна картина на случващото се и да са наясно с психологията на въпросният джихадист.

 

 

 

 

Sputnik: Като журналист, как си обяснявате този факт, че в Италия започнаха да говорят за тази история, едва след седмица?

 

 

 

 

 

 

Константин Кнырик: За мен това е много странно, тъй като става въпрос за гражданин на Италия, и в интересите на страната е да предприеме бързо действия по сасяването на свой гражданин. Ние правим мониторинг, успяхме да видим първия материал в агенциа Ansa едва на 28 ноември. След което беше подхваната от други медии. Подозирам, че виждайки в началото видеото, са направили вид, че нищо не се е случило, смятайки, че ако няма информация, няма проблем.

По какъв начин се потвърждава това подозрение? Видеото се появи на нашия Ютуб канал и на сайтовете на нашите радкции на 22 ноември. На 26 ноември, тоест на 4-я ден,  и в събота, регистрирахме увеличение на преглежданията именно от Италия, особено на англйската и испанска версия на нашата агенция, видеото се разпространяваше и по социалните мрежи, и едва на 28 ноември, в понеделник, информацията беше публикувана от агенция Анса и след това в други италиански издания.

 

 

 

 

 

 

Sputnik : В кореспонденцията, джихадистите обещаха ли след публикацията за Занотти друго видео: писаха ли Ви след това?

 

 

 

Константин Кнырик: Повече не са ни писали, и нямахме възможност пак да се свържем с човекът изпратил видео кадрите, защото Фейсбук, обикновено е лоялен към джихадистите и придвидливо блокира акаунта. Към настоящия момент няма постъпили никакви официални искания за освобождаването на италианския гражданин.

 

 

 

 

 

 

Редакциите ни ще продължават, да следят темата в развитие, разспространявайте информацията, от нея може би зависи животът на този човек.

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;