Изборите в САЩ преминаха преди три седмици, но местните СМИ продължават да публикуват материали за «намесата на Русия» в демократичните процеси на Америка, пише издателят на списание  The Nation Катрина ван ден Хойвел в статия за The Washington Post.

Сенатор Джон Маккейн беседует с журналистами. Архивное фото

Директорът на Агенцията за национална сигурност на САЩ Майкъл Роджърс, коментирайки резултатите от изборите, споменава за «съзнателни действия на някаква държава, насочени към постигането на определена цел», а кандидатът на Партията на зелените Джил Стайн официално призова властите да проведат преброяване на гласовете в Уисконсин, позовавайки се на съобщения за вероятен взлом в системите за гласуване от чуждестранни хакери.

 

Щабът на Хилъри Клинтън поддържа същата линия, макар един от юристите на екипа на демократите да твърди, че те не са успели да намерят «достатъчни за началото на съдебен процес» доказателства за взлома на системите за гласуване от външни сили. Експертът припомня, че дори във Washington Post е публикуван крайно съмнителен материал за «пропагандната кампания на Русия».

 

В статията се твърди, че Москва «повлияла върху изборите в САЩ», но в качеството на източник за «откровенията» е цитирана организация, която упорито пазела анонимността си и правела изводите си на базата на странна методология.

 

Но, продължава Хойвел, ако Русия наистина се е намесила в американските избори, какви биха могли да бъдат целите на подобна намеса? Самият Владимир Путин нарича тези предположения проява на «истерия», експертите по киберсигурност твърдят, че не съществуват сериозни доказателства за вината на Москва.

Газеты. Архивное фото

Списание The Economist твърди, че основната «цел на Кремъл» била дискредитацията на демократичните институции — изборите, свободата на словото, а също извършването на максимално съкрушителен удар по репутацията на двамата кандидати. За журналистите от британското издание като цяло «мотивите на Москва» се обединяват под общата стратегия «удар по репутацията на бренда».

 

«Щом използваме маркетингов сленг по отношение на демократичните избори, дайте поне да се замислим за това, каква би била възвращаемостта на инвестициите, направени от Путин», — иронизира Хойвел.

 

Двамата кандидати са използвали предоставеното им безплатно ефирно време (струващо милиарди) и са похарчили над милиард долара, за да могат «максимално да отслабят позициите на опонента» главно чрез черен пиар.

Доналд Тръмп заяви, че настоящата кампания е била «най-мръсната» не от някаква намеса на Москва, а по вина на самите кандидати за президентския стол.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;